Annons

Annons

Annons

Golf

Novembergolf mitt i Storsjön lyfter Norderön: ”Vi slår alla rekord för antalet rundor i år”

Egentligen borde det vara vinter. Men när Bobo och Gun Olofsson peggar upp för ännu en golfrunda på Norderön måndag 16 november känns det som upp- och nervända världen. Kvicksilvret visar + 8,5 grad och fairway är helt okey.

Text

Bild: Per Hansson

Annons

– Det är osannolikt. Men vi tänkte går det så går det, säger Gun Olofsson Djusberg innan hon peggar upp och dammar till bollen med sin driver.

Maken Bobo Olofsson berättar att paret började spela golf sent.

– För fyra år sedan. Jag var skeptisk men blev såld direkt. Nu spelar vi för jämnan, berättar han med glimten i ögat.

Gun Olofsson Djusberg svingar och slår till på Norderöns andra hål.

Bild: Per Hansson

– Vi reste till Dubai och spelade där i februari, innan Coronan slog till. Det var fantastiskt. Men Norderön är också toppen. Fem rundor i veckan är det normala för oss. Vi har bott i en stuga här på ön hela sommaren, fortsätter Gun Olofsson Djusberg.

Annons

Banan på Norderön är välbesökt. Speciellt den här hösten när både Frösön, Sandnäset och Ångsta klappat igen för säsongen. Då har golfälskarna istället invaderat ön mitt i Storsjön och kunnat förlängs säsongen med nästan en månad.

Annons

Äkta paret Bobo Olofsson och Gun Olofsson Djusberg stortrivs med golfen på Norderön. På måndagen gjorde de sin sista runda för året.

Bild: Per Hansson

– Banan är i gott skick. Men nu blir det lite trist när allt bommar igen, konstaterar Bobo Olofsson.

En bit utefter banan skiljs vi åt. Paret Olofsson tar fram sina fairwayklubbor för andraslaget och fortsätter jakten mot green 250 meter bort.

På en annan del av anläggningen börjar banans personal ordna för vintern. Ifjol stängde banan 26 oktober – nu tre veckor senare.

– Vi luftar greenerna och känner att det får vara nog nu. Vintern kan vara i antågande vilken dag som helst, säger Kenneth Olsson.

Bobo Olofsson menar att vädret är smått osannolikt när det går spela golf mitt i november.

Bild: Per Hansson

Tillsammans med greenkeepern Anna Hoffner och maskinparkens ansvarige Peter Westerlund Sparby, ska allt luftas, krattas och göras en allmän höstöversyn för att greenerna ska må bra när snön kommer.

– Vi slår alla rekord vad gäller spel här i år. Är uppe i 7 500 rundor. Och bara nu i november kan vi räkna in upp emot 300 personer som betalat greenfee.

"Den perfekta motionen för oss", säger Gun Olofsson Djusberg och Bobo Olofsson, vilka bor i Torvalla men som spelat runt fem rundor per vecka på Norderön denna säsong. Men i måndags tog det slut. Anläggningen slår igen.

Bild: Per Hansson

Annons

Annons

Banan är populär. Men så handlar det också om Covid-19. Golf är den perfekta sysselsättningen under pandemin. Det ser likadant ut för hela Sverige, konstaterar Kenneth Olsson.

I klubbhuset svabbar Elisabeth Ejnebrand golv. Hon är något av expeditionens och restaurangens allt i allo.

Peter Westerlund Sparby luftar greenerna.

Bild: Per Hansson

– Det är tråkigt att behöva stänga, men kom tillbaks till våren så ska jag locka med nybakt bröd och fräscha mackor, lovar hon.

En signal till SMHI i Norrköping känns angelägen för att kolla sannolikhetsgraden i hur ofta det är golfväder i Storsjön mitt i november.

Elisabeth Ejnebrand städar klubbhuset för sista gången den här säsongen.

Bild: Per Hansson

– Hittills den här månaden är det fem grader varmare än normalt. Men det finns fler novemberavvikelser kring Östersund/Storsjön de senaste tio åren. Fast kanske inte lika många plusgrader som nu. Men då räknar vi hela månader. Än har vi bara halva november i år att stödja oss på, så jämförelserna haltar något, berättar meteorolog Sofia Söderberg.

Kenneth Olsson jobbar på Norderöns golfanläggning.

Bild: Per Hansson

Anna Hoffner är greenkeeper på Norderöns golfanläggning.

Bild: Per Hansson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan