Annons

Annons

Annons

krönikaMuthärvan kring Daniel Kindberg

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Sorgligt att en ny ekobrottshärva rullas upp i Östersund

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Transparency International Sverige kartlägger korruption och vilka skador den kan orsaka i samhället.

Organisationen pekar ut gränsytan mellan offentlig sektor och privata företag som ett extra stort riskområde för brottslighet som handlar om att "utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning".

Åtalen för grova mutbrott mot Daniel Kindberg, Hans Carlsson, Mats Gustafsson och ytterligare en person taggar exakt in i riskområdet.

Annons

Daniel Kindberg och Hans Carlsson var när de misstänkta brotten begicks verkställande direktör respektive vice vd för kommunens eget bostadsbolag Östersundshem.

Annons

De hade egna konsultavtal

Enligt åtalet betalades från det prisade företaget Pilgrimstad Hus Bygg där Mats Gustafsson under samma tid var vd ut sammanlagt tio miljoner till Hans Carlssons och Daniel Kindbergs företag. De hade egna konsultavtal om att bidra till byggföretagets utveckling.

Östersundshem ledning fakturerade alltså själva ett företag som det kommunala bostadsbolaget samtidigt gjorde stora affärer med.

Hans Carlsson är åtalad för två fall av grovt tagande av muta, medhjälp grovt bokföringsbrott, och medhjälp grovt försvårande av skattekontroll.

Bild: Lars Ljungmark

Ett exempel är beställningen på 100 attefallshus 2016 för att snabbt skapa flyktingboenden i Östersund. Affären gick till Pilgrimsta Hus Bygg utan offentlig upphandling.

De två brottmålen hänger intimt ihop med varandra

Åklagaren menar genom en rad förhör och bevis att han kan visa att det handlar om mutor. De tilltalades advokater tillbakavisar misstankarna. Om det handlar om brott får den kommande rättegången visa.

Daniel Kindberg, här under rättegången i Härnösand förra året, är åtalad för grovt tagande av muta, medhjälp grovt bokföringsbrott, medhjälp grovt försvårande av skattekontroll.

Bild: Linda Hedenljung

Att Hans Carlsson och Daniel Kindberg åtalas som misstänkta för mutbrott är inte oväntat. Deras konsultavtal upptäcktes i polisutredningen som ledde fram till åtal och sedan dom för grov ekonomisk brottslighet mot Daniel Kindberg och två andra personer i Härnösand tingsrätt. Målet tas upp i Hovrätten nästa höst.

Annons

Annons

Ett viktigt konstaterande är att brottmålen hänger intimt ihop med varandra.

För de som velat lyssna

Frågan som än så länge är obesvarad är hur det kunde gå så långt?

Ett svar är att riskerna aldrig togs på allvar. Varningssignalerna har funnits genom åren. För de som velat lyssna.

Mats Gustavsson är åtalad för två fall av grovt givande av muta, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Affären med Attefallshusen ledde till att Östersundshem fick böta två miljoner efter anmälan av Konkurrensverket och dom i Förvaltningsrätten.

När ÖP avslöjade frågetecknen kring hur priset sattes utan värdering på den stora markaffären 2014 mellan Peabs bolag Fältjägaren och Östersundshem var det påfallande tyst från politiker och ägarstyrelse.

Kritiska röster och ifrågasättanden kom inifrån kommunen men det verkar inte ha funnits utrymme för en avvikande second opinion.

Skulle kunna beskrivas som fartblindhet

När Daniel Kindberg själv i samma veva plockades från posten som vd för Fältjägaren till Östersundshem beskrevs det som en stjärnvärvning.

Annons

Ledningen för Östersundshems styrelse försäkrade att Kindbergs olika sidouppdrag var helt godkända. Hur noga gjordes den kontrollen?

Ett snabbt växande Stadsdel Norr, de exempellösa framgångarna för ÖFK och rekordsnabbt bostadsbyggande i Östersund. Det hela skulle kunna beskrivas som fartblindhet.

Annons

Inom Peab fanns misstankar om falska fakturor och att pengar slussades via olika företag till ÖFK så tidigt som 2010.

Men Peabs egna utredningar om oegentligheter begravdes internt och misstankarna verkar aldrig ha förts vidare trots det djupa samarbetet med Östersunds kommun om utbyggnaden av Stadsdel Norr som redan då pågick.

Vilka smörjmedel som kan ha fått hjulen att snurra

Enligt byggkoncernens säkerhetsansvarige Peter Martin har Peab nu bidragit till utredningen av misstankarna om mutbrott och han menar att utan deras medverkan hade det varit svårt att komma fram till åtal.

Men svaret på vilken roll Peab spelat genom åren återstår. Hittills har en av deras tidigare anställda chefer dömts och två misstänks nu för nya brott.

"Tittar man på byggbranschen i stort finns en historia av att man helt enkelt har varit inne och smörjt systemet" säger Peter Martin i en lång intervju med ÖP:s Linda Hedenljung.

Polisutredningen bakom åtalet som väcktes i förra veckan ger ytterligare en bild av vilka smörjmedel som kan ha fått hjulen att snurra på Stadsdel Norr.

Detaljerna i de misstänkta mutbrotten är minst sagt uppseendeväckande.

Annons

Att Östersund återigen blir staden där en härva av ekonomisk brottslighet rullas upp är bara sorgligt att behöva läsa.

Läs mer

Hans Lindeberg: Varför ska vi bry oss om att många mår dåligt på länsstyrelsen?

Hans Lindeberg: Ett hål som kom från ingenstans och river upp allt igen

Hans Lindeberg: Är inte huvudsaken vad som händer innanför skolans väggar?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan