Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Företagarna: Kommunerna måste växla upp sina inköp från lokala företag

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Det finns en bild att de flesta kommuner är väldigt små. Det är inte sant. Som arbetsgivare är de jättar, särskilt om man jämför med storleken på andra aktörer. Här i Jämtland Härjedalen är till exempel kommunerna den största arbetsgivaren och så ser det ut i nästan hela Sverige.

Därför är det viktigt hur kommunen agerar på marknaden. Den som är mycket stor måste också vara mycket snäll. Företag runt om i landet är beroende av kommunens inköp.  Under pandemin har också fler företag blivit intresserade av offentliga kontrakt, eftersom det offentligas behov inte är lika utsatt för marknadens nycker.

Annons

För kommunen kan det finnas många fördelar med att upphandla allt från konsulttjänster till sophämtning. Det kan ge innevånarna fler alternativ att välja mellan samt öka kvaliteten och effektiviteten i tjänsterna. Inte minst bidrar det till ett bättre lokalt företagsklimat.

Annons

Företagarna har granskat utvecklingen av kommunernas inköp från privata företag sedan 2015. Vår granskning visar att de köper i snitt 13 procent som andel av verksamhetens totala kostnader från privata företag, enligt Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada).

Det har inte heller skett någon ökning under de senaste åren, snarare tvärtom. Siffrorna varierar dock stort från mindre än två procent hos dem som köper minst till 40 procent hos dem som köper mest. I Jämtland-Härjedalen är det Östersunds kommun som köper mest från privata företag 10,4% och Ragunda kommun köper endast 1,8% från privata företag.

Krokom upphandlar 5,9 procent, Berg 5,4 procent, Bräcke 5,1 procent, Strömsund, 5,0 procent, Åre 4,9 procent och Härjedalen 4,0 procent. Sex av åtta kommuner har minskat sina inköp från privata företag sedan 2015. Politiska beslut ligger oftast bakom i hur hög utsträckning kommuner konkurrensutsätter sina inköp eller istället väljer att utföra dessa i egen regi.

I dessa coronatider får kommunerna inte tappa takten i sina inköp. De inköpsplaner som finns måste genomföras och upphandlingar och andra investeringar växlas upp. Lokala företag som är beroende av kommunen som kund behöver stimulans, de behöver kommunen som kund.

Annons

Annons

Att köpa något av en lokal leverantör istället för att göra det själv kan vara just det som gör att lokala företag slipper gå omkull. Därför är det också klok kommunalpolitik.

Företagarna

Joakim Sjöstedt, regionchef Jämtland-Härjedalen och Västernorrland

Pontus Lindström, expert lokalt företagsklimat

Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan