Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: MP: Centern sviker de ensamkommande

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Centerpartiet vänder kappan efter Sverigedemokraternas och Moderaternas kalla vindar. Från att ha talat om humanism vill de nu stoppa regeringens lättnader för ensamkommande. Det är anmärkningsvärt med tanke på att de själva krävde samma sak för bara några månader sedan.

I april 2020 menade Centerpartiet att pandemin drabbade gymnasieungdomarna hårt och föreslog lättnader i kraven för uppehållstillstånd. Nu, ett halvår senare, kallar Centerpartiet samma förändring för ”cynisk” och tänker stoppa regeringen från att genomföra den. Centerns kovändning i ett sent skede i frågan gör dessa ungdomars liv och hela framtid till ett politiskt spel. Det om något är ett cyniskt svek.

Annons

Tillsammans med regeringen har Centern gett pandemistöd till snart sagt varenda grupp i samhället. Det är därför chockerande att det enda undantaget för dem verkar vara de ensamkommande gymnasieungdomarna.

Annons

Det rör unga som kom som barn till Sverige 2015 och som skulle ha fått permanent uppehållstillstånd om det inte hade varit för orimligt långa handläggningstider och rättsosäkra åldersbedömningar. Centerpartiet stödde 2016 Miljöpartiets förslag om att ge dessa ungdomar en ny chans, De skulle få stanna om de utbildade sig och skaffade sig ett arbete. Men, som Centern sa i våras: ”Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar.”.

Regeringen vill därför genomföra vissa lättnader så att de får mer tid att skaffa ett jobb istället för att skickas tillbaka till ett av världens farligaste länder. Centerpartiet säger plötsligt nej.

Dessa ungdomar har blivit en del av svenska familjer och kompisgäng. Sverige har satsat på deras utbildning och många är precis i detta nu på väg ut på en krisande arbetsmarknad. Centerns plötsliga helomvändning är ett svek mot ungdomarna, mot deras svenska fosterfamiljer och mot den humanitet som de själva en gång stod för.

Annika Hirvonen (MP), gruppledare och migrationspolitisk talesperson

Anton Nordqvist (MP), distriktsordförande Jämtland Härjedalen

Karin Thomasson (MP), regionråd Jämtland Härjedalen

Florian Stamm (MP), gruppledare Östersund

Katrin Wissing (MP), gruppledare Åre

Jan Runsten (MP), gruppledare Krokom

Kerstin Hylén(MP), talesperson Bräcke

Greger Rönnqvist (MP), talesperson Strömsund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy