Annons

Annons

krönikaCorona: Sjukvården

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Även förskollärares rädsla är värd att ta på allvar

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Hans Lindeberg. Fotomontage: Anna Fors/Johan Axelsson/Klockar Mattias Nääs

Annons

”Gå hem, ställ in, gör slut, stäng av...”

Anna Fors, medarbetare på ÖP-kultur, säger mycket om stämningsläget just nu i den här veckans illustration av samtiden: ”Häl ut.” (Härda ut).

Illustration: Anna Fors

Annons

Utanför fönstret i mitt hemmakontor fylls känslan på. En gråkall decemberskymning börjar lägga sig.

Det är en påfrestande tid.

Annons

Under dagen har vi på op.se rapporterat om att länet nu har 3 000 bekräftade fall av covid-19. På Östersunds Sjukhus görs vårdavdelningar om för att möta andra vågen av coronasmittan.

Farhågorna är att sjukvården får lika svårt att ta hand om tillströmningen av allvarligt sjuka patienter som under den värsta perioden av smittspridning under våren.

Heidi Weng Foto: Andrea Solero/AP

Annons

Kring lunch kom nyheten att svenska längdskidlandslaget har bestämt sig för att hoppa av världscupen resten av året. Att tävla ute i Europa är inte tillräckligt smittsäkert.

Annons

Rädslan för att smittas hade tagit över

Norska storstjärnan Heidi Weng var först med att ta beslutet och avbröt säsongen, efter ett enda lopp under minitouren i Finland som inledde världscupen. Att tävla när coronapandemin härjar fick henne att må psykiskt illa. Rädslan för att smittas hade tagit över så mycket att Weng inte kunde göra sig själv rättvisa under tävlingen.

Sedan följde norska toppåkarna Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen efter. Nu ställer hela norska, svenska och finska skidlandslagen in tävlandet.

Att vara rädd och bejaka den känslan

Annons

Att världseliten tvärt emot det Internationella förbundets vilja hoppar av säger något om riskerna.

Framtiden som elitskidåkare bygger på deras förmåga att prestera på extrem fysisk nivå.

Allt fler som drabbats av covid-19 berättar om svåra skador på lungkapacitet och trötthet. Under lång tid, i värsta fall kanske bestående skador. Sjukvårdens kunskap om möjligheter till rehabilitering är än så länge osäker.

Även om tävlingsplaneringen på kort sikt ställs på ända så är det antagligen ett rätt enkelt beslut.

Gå hem, ställ in, gör slut, stäng av...”

Annons

Det mest befriande är att läsa om hur Heidi Weng låter sin rädsla styra. Det är OK att vara rädd och bejaka den känslan.

Vad gör vi av all krypande rädsla?

Väldigt mycket om covid-19 handlar om hur smittan ska stoppas, hur sjukvården ska klara sitt uppdrag, vad som händer med företag och näringsliv och med folkhälsan. Från ett övergripande perspektiv.

Hur vi tillsammans ska isolera oss för att ta vårt samhällsansvar.

Mer sällan handlar det om rädslan. Den personliga, egna rädda känslan. Oron för att mina närmaste skulle smittas. Osäkerheten om hur jag drabbas om jag skulle bli sjuk.

Hur påverkar det folkhälsan om vi går dag ut och dag in och känner oss rädda? Hur länge kan vi härda ut? Vad gör vi av all krypande rädsla?

Annons

Legitimt att prata om personalens egen oro

Det positiva med skidelitens avhopp är att de så öppet låter rädslan för smittan vara det bärande argumentet bakom beslutet att ställa in.

Tyvärr känns det som ett undantag.

Inte ens när det gäller riktlinjerna för om små barn i familjer med konstaterad covidsmitta ska vara på förskolan eller inte har det varit legitimt att prata om personalens egen oro.

Tvärtom. När nya rekommendationer om att barnen ska stanna hemma den här veckan till slut kom var motiveringen främst den svåra pedagogiska situationen.

Annons

Varför inte säga som det är: Även förskollärares rädsla är värd att ta på allvar.

Läs mer

Hans Lindeberg: Sorgligt att en ny ekobrottshärva rullas upp i Östersund

Hans Lindeberg: Ett hål som kom från ingenstans och river upp allt igen

Annons

Hans Lindeberg: Är inte huvudsaken vad som händer innanför skolans väggar?

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy