Annons

Annons

Annons

Offerdal

Insändare
Insändare: Både renar och människor kan acceptera vindkraft

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Mikael Engström

Annons

Det har under de senaste veckorna varit en hel del skriverier som följd av uppmärksamheten kring uppförande av en vindkraftspark i Offerdal.

Det som framför allt föranlett de mer eller mindre nyanserade reaktionerna är att en miljardär från Skåne har, med till synes goda avsikter, initierat ett bostadsprojekt i Kaxås.

Nu vill man stoppa planerna på att uppföra en vindkraftspark söder om byn Kaxås. Huvudargumenten är att de kraftverken helt och hållet skulle rasera möjligheten att få människor att flytta till Kaxås by. Ett annat argument är att vindkraftverken skulle spoliera samebyns framtida överlevnad.

Annons

Annons

För min del tvivlar jag starkt på att dessa två argument skulle medföra den katastrof som Dan Olofsson och hans grupp målar upp. Jag har egen erfarenhet av 25 års arbete inom skogsnäringen i Norrland. Jag har då konstaterat att såväl bofasta människor, turister och inte minst renar mycket väl kan acceptera förekomsten av vindkraftstorn och kraftledningsgator.

Det är i det sammanhanget också intressant att konstatera att det sedan sex år tillbaka finns ett arrendekontrakt mellan kommunen och ett lokalt anknutet bolag, som gett utrymme att uppföra 16 kraftverk på kommunens mark. Detta faktum har inte avskräckt flera familjer att under hösten teckna kontrakt med avsikt att flytta till Kaxås!

Dan Olofssons motvilja mot att tvingas se vindkraftsverk när han tittar ut över skogslandskapet ska nu ställas mot Vattenfall AB.s planer att uppföra 60 vindkraftverk. Planerna skulle medföra en elproduktion motsvarande behovet för 115 000 villor.

Om kommunens mark skulle bli tillgänglig skulle det inbringa 3 miljoner kronor bara i arrende per år. För drift- och underhållsarbeten skapas cirka 20 årsarbeten om Vattenfall lyckas få de tillstånd som krävs för att starta bygget.

Den självklara lösningen på den situation som nu seglat upp är att Vattenfall AB och projekt Kaxås sätter sig ner tillsammans. Då måste all prestige och eventuell stolthet läggas åt sidan. En framtida samexistens är det enda alternativ som vi kommuninnevånare är intresserade och betjänta av.

Leif

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan