Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Utvisa ingen till Afghanistan!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: TT

Annons

”Vuxna män utan asylskäl.” Hur ofta har vi inte hört de orden i debatten? Låt oss titta på det här med asylskäl.

Asyl ska man enligt svensk lag kunna få om man har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp. Man ska också kunna få asyl om man löper risk att straffas med döden, riskerar tortyr eller som civilperson löper allvarlig risk att skadas på grund av väpnad konflikt.

Annons

Annons

Kommer man från Afghanistan med i stort sett dagliga attentat med dödlig utgång någonstans i landet borde man utan vidare hamna i den senare kategorin. Dessutom är många därifrån med välgrundade skäl rädda för tortyr eller dödsstraff. Många har lämnat islam för kristendom eller ateism och deras asylskäl borde inte kunna ifrågasättas.

Men Migrationsverket kan. ”Det finns säkra områden i Afghanistan” dit du kan ta dig. Det som var säkert i går är inte säkert i dag och ingen vet hur det är i morgon. Även Migrationsverket säger att situationen ändras snabbt.

Man ifrågasätter även att de lämnat islam. ”Det är ett så stort steg att lämna islam att du borde kunna redogöra för när du gjorde det.” Inga tankar på att det kunde vara en gradvis process. Migrationsverket bedömer också hur djup din tro är. ”Migrationsverket bedömer att dina personliga reflektioner gällande religiösa frågor och ditt val att avsäga dig din muslimska tro saknar djup.” Har du tatuerat in en kristen symbol får du rådet att dölja den. Den som är rädd att dödas av talibanerna får rådet att söka sig till en annan del av Afghanistan.

Sveriges brott mot den mänskliga rättigheten att söka asyl syns tydligt. Det är ingenting vi vanliga svenskar kan stå bakom.

Tisdag 15 december planerar Migrationsverket att genomföra en massdeportation till Afghanistan. Det får inte ske! Utvisa ingen till Afghanistan!

Sigbritt Herbert

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan