Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: IP-Only: Gymnasieungdomar förtjänar snabbt bredband när de pluggar hemma

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Från måndag 7 december bedriver Sveriges samtliga 355 000 gymnasieelever sina studier hemifrån. I många fall kommer de ha sällskap av mamma och pappa som sedan mars redan arbetar hemma. Det är första gången någonsin våra skolsalar och kontor flyttat till hemmet – och det får konsekvenser. Till exempel har hushållens krav på snabb och stabil internetanslutning aldrig varit så stora som just nu. Inte minst i Jämtland.

Annons

Annons

74 procent av tätorterna i Jämtland har snabbt bredband, medan endast 45 procent har det på regionens landsbygd, enligt Post- och telestyrelsen. I praktiken innebär detta att tusentals gymnasieelever och deras föräldrar har svårt att plugga och jobba hemifrån på grund av långsamt internet, framför allt på landsbygden.

Efter att vi haft förseningar i fiberprojekten har vi tagit tag i utmaningarna, gjort förbättringar och ökat utbyggnaden betydligt. Med en investering på 2,4 miljarder kronor var vi den aktör som satsade mest på bredbandsutbyggnaden i Sverige förra året, och vi är beredda att investera ännu mer. Våra grävmaskiner står redo. Men vi behöver rätt förutsättningar.

Det som återstår av fiberutbyggnaden är till de avlägsna hushållen, ofta i svår terräng, som ingen aktör har råd att bygga till utan stödfinansiering. Detta vet regeringen, som därför höjde bredbandsbidragen till 2,8 miljarder kronor fram till 2025. Men tyvärr är det för lite. Enligt Post- och telestyrelsen räcker regeringens bidragssatsning i själva verket till enbart 13 procent av behovet.

Branschaktörer och myndighet har varit tydliga. Om bredbandsprojekten på landsbygden får ökade stödmedel har aktörerna möjlighet att fortsätta investera miljardbelopp. Det är så här – tillsammans – som vi kan bygga bort den digitala ojämlikheten. Vi har arrangerat två seminarier om fiberutbyggnaden med digitaliseringsministern, Post- och telestyrelsen och aktörer, och vi vet att viljan finns.

Annons

Annons

Nu handlar det om att agera. Landsbygdens gymnasieungdomar och deras föräldrar förtjänar lika bra förutsättningar att arbeta och studera hemma som deras vänner i städerna.

Vi brinner för det här och är inte nöjda förrän det sista hushållet är uppkopplat.

Regina Donato Dahlström, vd på IP-Only

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan