Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Insändare
Insändare: Skolpengen kan plockas ut i vinst

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Anders Olsson

Annons

I media pågår en debatt om skolpengssystemet och hur det är utformat för att friskolorna ska kunna tjäna pengar trots att de inte gör några egna satsningar.

Ämnet är högaktuellt även i Östersund och i synnerhet genom Internationella Engelska skolans (IES) etablering.

Ponera att den genomsnittliga skolpengen per elev i Östersund är 12 000 kronor. I Sverige är det lagstadgat att både friskolor och kommunala skolor ska ha samma skolpeng.

Annons

Annons

Om kommunen bestämmer sig för att satsa på den kommunala skolan genom att exempelvis bygga en ny skola, så leder det till att den genomsnittliga kostnaden för eleverna i de kommunala skolorna ökar till exempelvis 18 000 kronor.

Om skolpengen för kommunala elever ökar så behöver kommunen ge friskolan ett belopp som motsvarar mellanskillnaden på 6 000 kronor per elev till friskolorna.

Friskolorna, utan att själva ha gjort någonting, får alltså mer pengar per elev när kommunen väljer att satsa på kommunala skolor. Vad får kommunen av friskolorna för de pengarna? Ingenting. Det går istället rakt ned i fickan på friskolan och kan sedan plockas ut i vinst. Och kommunen fick bara ökade kostnader.

Helt plötsligt så börjar man förstå varför Alliansen med L och M i spetsen skriker sig varma om just ”satsningar” de gör på Östersunds skolor. Det ger bara mer pengar i säcken till exempelvis IES.

Stoppa marknadsskolan

Annons

Annons

Till toppen av sidan