Annons

Annons

Annons

Terrormålet med koppling till Strömsund

Dömd för terrorfinansiering och åtalad för missat polismöte – nu vill Idrisson ha hjälp av FN

Strömsundsbon David Idrisson bedöms vara ett hot mot rikets säkerhet och är utvisad – samtidigt är han fast i Sverige. Hans liv är strikt begränsat här och helst vill han lämna landet, men nu väntar en ny rättegång efter att han blev sen till en polisträff.
– Om jag inte får jobba, vad ska jag göra? Ska jag tigga? Eller göra något brott för att försörja mig och familjen. Nej, jag vill inte det.

Text

Två gånger i veckan åker David Idrisson från Strömsund till Östersund för att visa upp sig på polisstationen. Dyker han inte upp blir han åtalad. Familjen hjälper honom att betala bensinpengarna eftersom han inte har rätt att jobba.

Bild: Karin Johansson

Annons

Svenska säkerhetspolisen har bedömt att det kan befaras att David Idrisson kommer att begå eller medverka i planeringen till ett terroristbrott, alternativt förmå någon annan att begå ett sådan brott. Av det skälet har regeringen beslutat att han ska utvisas. Men i nuläget går det inte att skicka honom till Uzbekistan, eftersom han riskerar att bli utsatt för tortyr där. Istället ska han besöka polisstationen i Strömsund tre gånger i veckan och polisstationen i Östersund två gånger i veckan. Han har ett tidsfönster på ett par timmar för varje träff. För att inte missa tiden ställer han en väckarklocka.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på op.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan