Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Fler invånare i Jämtlands län bör få kvalificera sig för a-kassa

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

I november var det 1 671 personer i Jämtland som fick ersättning från a-kassan. Det är en ökning med 36 procent från motsvarande period förra året. Även om det är en ögonblicksbild så är det en viktig indikation för hur coronapandemin har påverkat arbetsmarknaden.

Sällan har arbetslöshetsförsäkringen och a-kassan varit så viktig som nu. För att möta den stigande arbetslösheten införde riksdagen i våras tillfälliga förändringar för att göra det lättare att få ersättning från a-kassan. Samtidigt höjdes ersättningstaket. De tillfälliga reglerna ökar tryggheten för den enskilde och stabiliserar svensk ekonomi efter covid-19. Men a-kassan behöver mer än tillfälliga lösningar.

Annons

Nyligen presenterade regeringens utredning sina förslag till en arbetslöshetsförsäkring som ska omfatta fler. Särskilt välkommet är att ersättningen föreslås baseras på inkomst i stället för arbetad tid.

Annons

Men på två områden behöver utredningens förslag vidareutvecklas för att fler invånare i Jämtlands län ska få känna den trygghet som a-kassan innebär.

1. Fler bör kunna kvalificera sig för a-kassa.

Den ”överhoppningsbara tiden” föreslås minska från fem till tre år. Förslaget innebär att personer som har studerat, varit sjuka eller föräldralediga direkt före en arbetslöshet riskerar att stå utan försäkringsskydd. Även egenföretagare med låg inkomst kan bli ersättningslösa.

Sveriges a-kassor uppmanar Jämtlands riksdagsledamöter att driva på för att även dessa grupper ska kunna kvalificera sig för a-kassa.

2. Dagens nedtrappning är tillräcklig.

Utredningen föreslår att ersättningsnivån sänks efter ett visst antal dagar för att påskynda en återgång på arbetsmarknaden. Men sådana incitament finns redan. Den största nedtrappningen inträder dag 1, när individen går från att ha fått lön till att få ersättning från a-kassan, vilket som mest uppgår till 80 procent av den tidigare lönen.

Tillsammans med en aktiv arbetsmarknadspolitik och befintliga sanktioner, är dagens regelverk redan effektiva.

Redan innan pandemin slog till var sju av tio med i en a-kassa. I dag har 3,9 miljoner svenskar valt att försäkra sin inkomst via medlemskapet. Med mer inkluderande regler är vi övertygade om att fler invånare i Jämtlands län kommer att se fördelarna med att försäkra sin inkomst.

Harald Petersson, ordförande Sveriges a-kassor

Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan