Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Insändare: Låt den som vistats i Sverige mer än ett år få stanna

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Nytt år, nya möjligheter. Vad kan vi önska av det nya året? Vaccin mot covid-19 finns redan och vi kan se fram mot att livet så sakteliga återvänder till något slags normalitet.

Inom våra gränser finns ett antal människor som också drömmer om något slags normalitet. Det är människor som kom hit i fruktan för sina liv och som har bott här i fem år eller mer. Migrationsverket har nagelfarit deras asylansökningar med ett svenskt förstoringsglas i stället för med glasögon från deras hemländer.

Annons

Annons

Med ett svenskt förstoringsglas är det inte farligt att återvända för alla råkar inte illa ut. Är det så att det är farligt för dig att återvända till din hemprovins kan du alltid åka till en annan del av ditt hemland.

Med ett svenskt förstoringsglas finns det naturligtvis arbetsförmedling, social trygghet och ett fungerande rättsväsende. Med till exempel afghanska glasögon måste man ha ett nätverk för att över huvud taget ha chans att få ett jobb och att leva någorlunda tryggt.

Eftersom ett svenskt förstoringsglas inte gäller i flyktingarna hemländer är min nyårsönskan enkel: Den som vistats i Sverige i mer än ett år ska få stanna. Den som kom hit som asylsökande ska inte behöva lida över att svenska myndigheter har tagit lång tid på sig att hitta ett svenskt förstoringsglas. Dessutom stämmer det dåligt på förhållandena i flyktingarnas hemländer.

Sigbritt Herbert

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan