Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Permanenta uppehållstillstånd är inte bara önskvärt utan också helt nödvändigt

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I ett pressmeddelande från regeringen kan vi läsa att regeringens nya lagförslag som innebär att  fortkörningsböter ska kunna utfärdas retroaktivt vinner majoritet i riksdagen.

”Vi vill sätta ett exempel för framtida bilister”, säger justitieminister, Morgan Johansson (S) i en kommentar.

Lagförslaget som i praktiken innebär att den som körde enligt hastighetsbegränsningen för åtta månader sedan, nu kan bötfällas i efterhand när hastighetsgränsen på en väg sänks.

En rad remissinstanser har kritiserat förslaget hårt. Motormännens riksförbund beskriver förslaget som ”ett hån mot oss laglydiga bilister” och lagrådet har kallat det för ”en fullkomligt oacceptabel lagstiftning”.

Förslaget väntas dock vinna majoritet i riksdagen då Socialdemokraterna kommit överens med Miljöpartiet.

Annons

Isabella Lövin (MP) som i viss mån är tveksam till utformningen, säger: ”Detta riskerar visserligen att slå hårt mot laglydiga medborgare, men jag måste ju tänka på mina miljöpartistiska kommunalråd”.

Annons

Nu var det många som satte kaffet i vrångstrupen. Det är väl inte första april redan, tänker ni.

Naturligtvis inte, och ett sådant lagförslag har aldrig lagts och kommer förmodligen aldrig att läggas.

Men byt ut fortkörning mot asyl och bilister mot flyktingar så var det ungefär detta som hände 2016, förutom att rätten att söka asyl aldrig räknats som en överträdelse.

Då stiftades för första gången i svensk historia en lag som gällde retroaktivt. Den trädde i kraft i juli 2016 men gällde retroaktivt från 24 november 2015 och drabbade en stor grupp helt oskyldiga människor som inte gjort något brottsligt utan bara använt den tidigare självklara rätten att söka asyl.

En grupp som drabbades särskilt hårt var Sveriges ensamkommande.

I deras fall har deras liv i Sverige varit fyllt av lappande och lagande av dålig lagstiftning, bristande rättssäkerhet, kritiserade medicinska åldersbedömningar, godtyckliga åldersuppskrivningar, oacceptabla väntetider och bristande tolkning av landinformation om det land dit utvisningarna sker.

Absurditeten i den statliga behandlingen av dessa ungdomar har inte bara haft samhällsekonomiska konsekvenser utan har även orsakat civilsamhället stor sorg och skada. Vad anbelangar ungdomarna själva så har det lett bland annat  till orättfärdiga utvisningar och övervåld i samband med dessa, omänsklig press, psykisk ohälsa och ett uppemot ett fyrtiotal dokumenterade självmord.

Annons

Varje politiskt parti med någon sorts anständighet borde därför inse att om vi ska komma ur detta med åtminstone en gnutta heder i behåll är en human lösning för alla Sveriges ensamkommande av alla nationaliteter i form av permanenta uppehållstillstånd inte bara önskvärt utan också helt nödvändigt.

Joel Larsson, medgrundare av kampanjen ”Håll ihop Sverige – flyktingamnesti för de ensamkommande” och medlem i det lokala nätverket #femövertolv

Annons

Annons

Till toppen av sidan