Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: C i Jämtland och Tröndelag: Förbered nystart för samarbete över gränsen!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Tyvärr befinner vi oss fortfarande i en pandemi när vi går in i det nya året. Dessvärre fungerade det nordiska samarbetet dåligt på nationell nivå när coronan slog till. Ländernas olika strategier har inneburit nödvändiga gränskontroller och beklaglig misstro grannar emellan. Därför är det så viktigt att vi nu förbereder en nystart för det gränsöverskridande samarbetet.

Jämtland Härjedalen och Trøndelag kan visa vägen för övriga Norden. Tillsammans utgör vi en gemensam region, Nordens Gröna Bälte, med historiska rötter mitt på den Skandinaviska halvön. Framtidspotentialen är stor om förutsättningarna tas till vara.

Fylkeskommunen och regionen tar nya initiativ för att öka samarbetet genom att bilda en gemensam gränskommitté, ”Fellesrådet för Jämtland/Härjedalen och Trøndelag”. Med fylket, regionen och det gemensamt ägda bolaget Naboer AB som grund kan vi arbeta för ett närmare samarbete på många områden.

Annons

Annons

För sex år sedan enades Senterpartiet i Trøndelag och Centerpartiet i Jämtland Härjedalen om ett gemensamt manifest, ”Mer samarbete stärker Nordens Gröna Bälte”. Detta manifest har lagt en grund för samarbetet hittills.

På ett område har det hänt något mycket positivt. Efter många års opinionsarbete är det äntligen beslutat att Meråkerbanen ska rustas och elektrifieras. Inom några få år kommer vi att ha snabbare och mer moderna tågförbindelser över gränsen för både gods- och persontrafik. Detta kommer att knyta samman regionen på ett bättre sätt. Överhuvudtaget kommer Atlantbanan, mellan Trondheim till Östersund och vidare till Stockholm, att öppna nya möjligheter i samarbetet.

Även andra gränsöverskridande kommunikationer, inte minst våra vägar, behöver förbättras. I manifestet lyfte vi dessutom att en ny järnväg Røros-Funäsdalen-Sveg bör utredas. Överhuvudtaget bör vi arbeta för att utveckla en väl fungerande och gränsöverskridande kollektivtrafik.

Det finns en rad andra områden där potentialen är stor. Exempel är ett fördjupat och utvecklat samarbete när det gäller näringsliv, utbildning och forskning, sjukvård, rovdjurspolitik, idrott, kultur och miljö. I manifestet gick vi så långt att vi förespråkade att Jämtland Härjedalen och Trøndelag ska bli en ”frizon” för gränsöverskridande ekonomiskt samarbete.

Det bör hursomhelst bli lättare att driva företag över gränsen utan krångliga skatte- och tullregler. Inte minst samverkan inom besöksnäringen har en stor potential när gränsen öppnas.

Annons

Vi lever i en av världens renaste regioner. Det är en konkurrensfördel, särskilt för de gröna näringarna; jordbruk, skogsbruk, fiske och förnybar energiproduktion. En grön, decentralistisk politik underlättar för att ta vara på möjligheterna. I samverkan bör vi utveckla en långsiktigt hållbar, cirkulär ekonomi. Att Trondheim har ett FN-center för bärkraftig utveckling kommer att kunna underlätta för detta.

Annons

Vi ser fram emot att pandemin ska ebba ut och gränsen öppnas. Jämtland Härjedalen och Trøndelag kan visa vägen i den nystart som det nordiska samarbetet så väl behöver. Vi kommer att göra vad vi kan för att vår vision ska bli verklighet.

Centerpartiet Jämtland Härjedalen

Eva Hellstrand, Undersåker, regionpolitiker, Håkan Larsson, Krokom, regionpolitiker, Jörgen Larsson, Östersund, regionpolitiker, Britt-Inger Roos, Strömsund, regionpolitiker, Johannes Andersson, Östersund, regionpolitiker, Hanna Wagenius, Östersund, distriktsordförande

Senterpartiet Trøndelag

Per Olav Tyldum, Overhalla, fylkesleder, Tomas Iver Hallem, Verdal, fylkespolitiker, Ada Arnstad, Skatval, fylkespolitiker, Hallgeir Grøntvedt, Ørland, fylkespolitiker, Kari Anita Furunes, Meråker, fylkespolitiker, Steinar Aspli, Nærøysund, fylkespolitiker

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy