Annons

Annons

Annons

krönikaJämtlands län

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: ”Fyra år inifrån med Trump” - hur blir nästa säsong?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

När TV-serien "The West Wing" sändes gick det så långt att folk frågade sig varför inte skådespelaren Martin Sheen i rollen som USA:s president kandiderade till posten på riktigt.

Vita Huset gick i sju säsonger och sändes på Sveriges Television.

Efterföljaren "Homeland" fick ännu större genomslag. Många följde den från första avsnittet till det sista. I detalj.

Annons

Mer eller mindre korkade politiker

Med alla konflikter och konspirationer. Från världspolitik och terrorhot till personliga kriser och svek. CIA-agenterna Carrie Mathieson och överstechefen Saul verkade alltid köra huvudet i väggen mot mer eller mindre korkade politiker och byråkrater.

Annons

Mest fängslande var hur nära verkligheten tolkades när aktuella politiska händelser snabbt skrevs in i manus.

Det kändes som snubblande nära att tänka "ja, så kanske det gick till". Vilket ju förstås var exakt vad TV-skaparna ville att vi skulle tro.

Slår alla sina föregångare av påhittade TV-såpor

Nu finns en ny högtidsstund för er som gillar att följa USA i TV-format.

Jag vet att hela grejen med Trump och USA-valet kanske känns lite uttjatat efter all nyhetsrapportering men om det inte är så rekommenderar jag starkt serien "Trump - Fyra år från insidan". Finns just nu på SVT Play.

Den här gången inget drama utan en dokumentärserie. Där manus trots det slår alla sina föregångare av påhittade TV-såpor med hästlängder i genren att skildra Vita Husets inre liv.

Egentligen är det nästan ofattbart. Att i tre knappt timslånga TV-avsnitt få fyra år med Trump som USA:s president i koncentrat.

Fixaren, advokaten som städar upp

Där finns allt. Porrfilmsstjärnan som får miljontals dollar för att hålla tyst om sin sexuella relation med Trump men ändå pratar ut. Fixaren, advokaten som städar upp och tar ett fängelsestraff för sin president men tillslut överger honom.

Mediestrategen som dundrar in i en jättelik svart jeep men åker ut igen efter bara tio dagar i Vita Huset.

Frikyrkliga pastorer från hela USA som kallas in för att med bön och handpåläggningsseanser i Ovala rummet rädda Trump undan riksrätt.

Annons

Annons

Pandemin skulle försvinna genom ett mirakel

Hur pandemin skulle försvinna genom ett mirakel eller att dricka rengöringsmedel. Hur Trump inför världspressen beskriver Putin som en av de ärligaste killarna han träffat och litar mer på honom än sin egen säkerhetstjänst.

Hånet mot medierna, trakasserier och förtal av journalister. Ständigt de uppenbara lögnerna. Steve Bannon med sin extrema politiska agenda som först placerade Trump vid makten och sedan fick sparken dyker upp från sitt "war room" där han driver kampen vidare. (Han benådades på sin presidents sista arbetsdag som tack för hjälpen).

Tar helt ogenerat rollen som den propagandaminister

Berättelsen handlar om hur Trump verkar bli mer isolerad och deprimerad. Om den unga kvinnliga assistenten som i sin omsorg ser till att han alltid får tio minuter ostört för sig själv i matsalen.

När fixare nummer två, gamle vännen, stjärnadvokaten och förre borgmästaren äntrar handlingen blir det ännu mera obehagligt. Han tar helt ogenerat rollen som den propagandaminister historiska diktatorer alltid hållit sig med genom århundraden.

Över hela serien hänger frågan: Hur

"Trump - Fyra år från insidan" består av långa intervjuer med anställda i Vita Huset, kampanjmedarbetare, journalister och politiker. Både sådana som har hoppat av, tvingats bort eller finns kvar vid presidentens sida.

Blandat med nyhetsklipp, bilder från presskonferenser och kampanjmöten. Inga förklarande speakertexter som försöker lägga tillrätta. Utan rakt upp och ner ett ihopsatt "inifrån".

Annons

Över hela serien hänger frågan: Hur kunde han klara sig undan, från ena skandalen till nästa?

Annons

Även mycket nära oss finns starka krafter

Seriens avslutas några veckor före presidentvalet. Sedan dess har det fjärde avsnittet har utspelat sig i realtid med stormningen av Kapitolium som kulmen.

"Vi ses snart" avslutade Trump talet till sina anhängare som avgående president i onsdags innan han klev på planet till Florida

Och det är inte utan att man funderar på handlingen i nästa säsong?

För även om huvudpersonen för ögonblicket försvunnit från scenen så fortsätter den nationalistiska, högerpopulistiska rörelsen sitt korståg.

Där lögnen görs till sanning bara den upprepas tillräckligt många gånger och tillräckligt högt. Med sina kränkningar av demokratin.

Även mycket nära oss finns starka krafter som påstår att journalister är folkets värsta fiender.

Läs mer

Hans Lindeberg: Även förskollärares rädsla är värd att ta på allvar

Hans Lindeberg: Året när vi tvingades tänka nya tankar - nu lyfter vi 2021

Hans Lindeberg: Därför låter ÖP terrordömde David Idrisson berätta sin historia

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan