Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Debatt
Debatt: Svar: Den ende som kan ge SD makt i Östersund är Niklas Daoson

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alliansens företrädare i Östersund, från vänster Pär Löfstrand (L), Pär Jönsson (M, Bosse Svensson (C) och Stephen Jerand (KD).

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Svar till: Debatt: S: Vi kommer aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna

Oppositionsrådet Niklas Daoson försöker sig på att blanda internationell och nationell politik i ett försök att i den lokala politiken genom guilt by association kasta en skugga över Alliansen i Östersund. Samtidigt gör Daoson väldigt tydligt att hans parti inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige.

Egentligen räcker det klargörandet för att kunna lägga försöket att misskreditera Alliansen i Östersund åt sidan. Men låt oss reda ut det hela.

Alliansen i Östersund tog över efter valet 2018. Sedan dess har vi lagt fram tre budgetar i fullmäktige och fått igenom dem utan dramatik. Vi har lagt fast och driver ett program som handlar om att investera för framtiden i kärnverksamheterna, att satsa i hela kommunen och att städa upp i de osunda affärerna runt Östersundshem som vi ärvde av den tidigare majoriteten.

Annons

Annons

Vårt ledarskap har haft ambitionen att vara transparent för medborgarna, och alltid öppet för dialog runt de beslut som bär över fler mandatperioder. Ett tydligt exempel är försvarsetableringen där varje steg tagits tillsammans med Niklas Daoson och hans parti. Samma sak gäller vår hantering av coronakrisen där det varit viktigt att vara brett eniga om hur den ska hanteras.

SD har i likhet med övriga oppositionspartier lagt alternativa budgetar, och i övrigt fått delta i politiken på samma villkor som alla andra partier i kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Någon del av Alliansens styre är de inte och kommer inte att bli. SD är en del av oppositionen.

Den enda vägen för SD till makten i Östersund går därför igenom Niklas Daoson. I alla nämnder och styrelser i Östersund är Alliansen i majoritet. I kommunfullmäktige har Alliansen 30 av 61 mandat. Övriga 31 mandat fördelas på S 18 mandat, V 5 mandat, SD 3 mandat, MP 3 mandat och två politiska vildar som hänger löst samman med SD. Om oppositionsledaren samlar alla dessa mandat runt en budget så kan han forma ett nytt styre i Östersund. Oklart i så fall dock runt vilken politik.

Vilket alltså betyder att när nu Alliansen betraktar SD som ett oppositionsparti och S inte vill samarbeta med SD i oppositionen så finns det ingen osäkerhet om hur Östersund kommer att styras under resten av mandatperioden.

Och inför nästa mandatperiod så blir det ju då Niklas Daossons uppgift att beskriva med vilken samarbetskonstellation han tänker utmana Alliansen om styret i Östersund.

Bosse Svensson

Centerpartiet

Pär Jönsson

Moderaterna

Stephen Jerand

Kristdemokraterna

Pär Löfstrand

Liberalerna

Annons

Annons

Till toppen av sidan