Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Replik: Det är inte populism att föra in människans villkor i rovdjurspolitiken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vargar i vilthägn i Norge. Foto: Paul Kleiven.

Annons

Replik på: Debatt: Svar till KD: Häpnadsväckande påståenden om vargen (28 december)

I sin reaktion på vår debattartikel om vargen rabblar ordföranden för Naturskyddsföreningen i Jämtland-Härjedalen, Nora Lundblad, upp de vanliga argumenten som dock inte håller hela vägen. Innan vi kort monterar ner argumenten vill vi svara på frågan om vad en rimlig nivå på vargstammen är.

Enligt Skandulvs vetenskapliga rapport, det mest gedigna vi har att gå till inom vargforskningen i Skandinavien, ligger minsta livskraftiga bestånd för vargen på 100 djur i Skandinavien. Detta kräver dock en ny invandrad individ var femte år som kommer in i reproduktion.

Annons

Enligt den senaste inventeringen låg vi på 365 individer bara i Sverige och vi ligger över kravet om en invandrad individ vart femte år. Kristdemokraterna har i vår jakt- och viltvårdsmotion i riksdagen sagt att vi ska ligga i det nedre spannet för att vi ska kunna ta alla hänsyn som krävs.

Annons

Därför vill vi för det första ha en gemensam skandinavisk förvaltning som faktiskt Bernkonventionen kräver.

Därutöver anser vi att Sverige då kan ta ansvar för 170 individer som är den lägsta siffran från rovdjurspropositionen 2013.

Norge kan då ta ansvar för 40 individer som är det lägsta enligt deras ”Ulveforlik” på Stortinget.

Då har vi en stam i Skandinavien på cirka 210 djur vilket är över det dubbla av vad som faktiskt krävs för att ha en livskraftig stam.

Läs även: Debatt: KD: Reducera vargstammen till en rimlig nivå (13 december)

Så till argumenten som inte håller. Lundblad skriver att ingen skadats av vild varg på 200 år i Sverige. Att inga personer dödats på senare tid beror på att vargen försvann och var i det närmaste utrotad, men den återkom så småningom och första föryngringen skedde 1983.

Sen dess har vargstammen ökat i snabb takt.

Statens intresse av varg har tagit orimliga proportioner. Resurserna är till synes outsinliga.

Vidare skriver Lundblad att det är större risk att en hund vådaskjuts än att den tas av varg. Det är ytterst ovanligt att hundar vådaskjuts så jämförelsen haltar.

Annons

Vad som väger betydligt tyngre är att löshundsjakten i stort sett är obefintlig inom vargrevir. Väldigt få vågar släppa sina hundar där, ändå dödas ett antal hundar av varg varje år. Sedan 2007 har omkring 244 jakthundar dödats av varg (Svensk Jakt, 210109).

Annons

Läs även: Debatt: Svar från M: Vi kan inte ha varg i renskötselområden

Rennäringen är som Lundblad nämner hårt drabbad av det samlade rovdjurstrycket och får ofta ansöka om skyddsjakt, vilket även gäller andra djurhållare. Med en bättre balans med utökad licensjakt skulle skyddsjakter sannolikt minska.

Kristdemokraterna står bakom att vargen ska ha en gynnsam bevarandestatus där människa och varg kan leva i samexistens. Det är inte populism att ha med människans villkor i rovdjurspolitiken och inte bara vargens livsbetingelser. Det kallas att ta ansvar.

Kjell-Arne Ottsson (KD) Riksdagsledamot Värmlands län

Stephen Jerand (KD) Östersund

Margareta Persson (KD) Härjedalen

Stefan Nilsson (KD) Ragunda

Annons

Annons

Till toppen av sidan