Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Insändare
Insändare: Svar: Kontanthantering för näringsidkare är en hämsko

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kontanter har blivit allt mer sällsynta. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl.

Annons

Svar till Per Söderberg: Insändare: Hur blir det med kontanthanteringen i framtiden, Per Åsling?

Per Söderberg, ordförande för SPF Seniorerna, har frågat mig hur det blir med kontanthanteringen.

Till att börja med kan jag bara instämma i din övergripande beskrivning: det finns allt för lite förståelse om varför ett fungerande kontantsamhälle behövs. Tack för att du uppmärksammar det arbete jag och flera andra gör i riksdagen för att få kontanthanteringen att fungera.

Annons

Annons

På initiativ av Centerpartiet utreddes 2020 hur tillgången på kontanter i samhället kan öka, och från och med 1 januari i år har vi en ny lag som innebär att sex banker i Sverige måste erbjuda hantering av kontanter inom rimligt avstånd.

Det är, menar jag, ett historiskt stort steg som sannerligen inte varit enkelt att få på plats. För mig är det här en bottenplatta som vi nu måste bygga vidare på så att fler som så önskar kan använda kontanter.

Att exempelvis tvinga enskilda butiker att ta emot kontanter är en svår fråga. Det är ett omfattande ingrepp i det fria företagandet, näringsfriheten. Jag tror dock att med större skyldighet att erbjuda kontanter från bankernas sida, och att hantera kontantkassor från affärerna, så blir det naturligt för en butik att kunna erbjuda kontant betalning.

Jag är övertygad om att vi kommer att behöva se över situationen och gå vidare för att se hur vi i nästa steg kan säkerställa att kontanthanteringen för näringsidkare fungerar, dagskassorna framför allt. Det här är den stora hämskon för att våga och fram för allt ha råd med kontanter.

Per Åsling (C), riksdagsledamot

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy