Annons

Annons

Annons

Frösön

Läsartext
Grattis: Janrik Nykvist, Säffle, 90 år

90 år fyller den 7 februari Janrik Nykvist, Säffle.

Detta är en läsartext.

Annons

Han är född i Mjälle på Frösön 1931 och växte upp i en stor syskonskara. Efter avslutad skolgång 1945 fick han sitt första jobb som springpojke hos dåvarande Thure Ohlsson & Co, som senare blev Nybo specerier på Frösön.

Janrik berättar att det var mycket slit med fullastad packcykel uppför branta Nybogatan mot Byvägen, ofta med tunga lass till dåvarande Café Slalom. Belöningen då var att i köket hos fru Winnberg bli serverad kaffe med mycket gott dopp. Caféet besöktes ofta av Stig ”Sollan” Sollander, Söderinbröderna, Kringel-John och nån gång Sven ”Plex” Pettersson.

Annons

Janrik minns också hur han på skidor åkte från Frösötornet, ner på Ladängen, gjorde en vänstersväng för att i god fart nå Café Slalom och en fika.

Skidåkning blev tidigt hans stora intresse vintertid med bland annat olika märkestagningar. Sex gånger tre mil gav diplom och märke av högre valör – på tjärvallade skidor med bambustavar med stor truga att kämpa i ett enda spår, hjälpligt preparerat.

Annons

Så småningom tog skridskosport över med tävlingscykling på sommaren. Båda till en början i cykelklubben Arnljot med Erling Eriksson som ledare. Senare blev det Castors IF med skrinnarkompisar som Sigge Ericsson, Dan Berglin, Janos Kilian, Conel Pajor och tränaren Wazulek.

Så småningom blev Janrik butiksbiträde på Sporttjänst. Han gjorde sedan rekryten 1952 på jägarplutonen på I5. Därefter arbetade han på Bröderna Hallins färghandel på Storgatan och fick senare jobb på SJ:s huvudförråd fram till 1957. Sedan bar det av till Södertälje och Scania Vabis. Där kom han med i företagets roddarlag, en utriggad 4:a med styrman (s k cox).

1959-60 gjorde han FN-tjänst sex månader i Egypten. Efter det blev det flytt till Handen och arbete i en Järn- & Färghandel där. 1969 ställdes kosan till Karlstad för en anställning på Martins Färg en kortare tid. En period arbetade han sedan på en järnhandel i Kristinehamn innan han tillträdde en anställning hos Börjeson & Larsons järnhandel i Säffle 1970. Där blev han kvar till pensioneringen 1996.

Sport i alla former har varit Janriks stora intresse hela livet, främst vintersporterna skridskor och skidor på Hovfjället i Torsby. När Säffle bjuder på åkbar is kan det bli en tur med spark och stavar. Vid sol och uppehåll smakar det då härligt med kaffe och äggsmörgås i den medhavda ryggsäcken.

Familjen består av hustrun Gudrun från Torsby och sonen Hans med familj i Borlänge.

Till sist hälsar Janrik till Jämtland.

Födelsedagen firar han endast inom familjen med tanke på coronaviruset.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan