Annons

Annons

Insändare
Debatt: Vi gläds över Synsams etablering

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Petter Hansson Frank

Annons

Etableringen av företaget Synsam kommer att ge mycket tillbaka till samhället i form av fler arbetstillfällen, skatteintäkter till kommun och region, ökad inflyttning och en boost till befintlig industri.

Det är ett modigt, moget och tidsenligt beslut av miljardföretaget Synsam att flytta sin tillverkning från Sydostasien till Sverige och IUC Z-group välkomnar etableringen med öppna armar.

Synsam tar hem all produktion från Asien – till Östersund: ”Ett naturligt steg” (24 februari)

Teknikföretagens undersökningar påvisar att ett industrijobb generar ytterligare 1,6 arbetstillfällen. I fallet med Synsam och deras 200 anställda innebär det totalt ytterligare cirka 300 arbetstillfällen ur ett samhällsperspektiv.

Annons

En hel del företag i Sverige, liksom företag i många andra västländer har lagt ut stora delar av sin produktion till framförallt Sydostasien på grund av bland annat lägre produktionskostnader, men detta är en trend som smått börjar brytas.

Annons

Elias Rosell skriver i sin ledare i ÖP 24 februari att vi ska tacka Greta Thunberg för Synsams framtida fabrik i Östersund, och vi håller med om att vi till stor del kan tacka henne för den stora uppmärksamheten kring klimat och hållbarhet, men det är en förenkling att Greta står bakom industrins hårda insats i omställningsprocessen, och i detta fall Synsams val att flytta sin produktion till Sverige.

I världen har det rått en stor containerbrist under pandemin, vilket lett till stora problem med transporter av gods. Långa avstånd betyder större lager, vilket binder kapital och de senaste åren har en ökad politisk spänning mellan USA och Kina skapat ett mer instabilt klimat. Kvalitet och kompetens är också viktigt när man producerar och kanske är tillgången på rätt kompetens helt enkelt bättre i Sverige.

I Sverige har industrin jobbat hårt med omställningsprocessen. Regeringens nyindustrialiseringsstrategi sjösattes 2016 i syfte att stärka företagens omställningsförmåga och konkurrenskraft inom Industri 4.0. Målet är att Sverige skall bli ledande inom den digitala utvecklingen, öka resurseffektiviteten, ta större hänsyn till miljön och främja hållbar produktion.

Annons

Strategin ska också främja industrins långsiktiga utveckling inom kompetensförsörjningssystemet samt att Sverige ska vara ledande i forskning inom områden som bidrar till att stärka den industriella produktionen av varor och tjänster i Sverige.

Annons

Vi ser redan nu att företagens konsekventa arbete med dessa strategier börjar bära frukt, och trots att det ännu är långt kvar till att nå strategins mål, så fortsätter vi att kraftfullt stötta våra företag i deras arbete för hållbar tillväxt som bidrar till den globala klimatförändring som behövs.

I Jämtland och Härjedalen har vi ett mycket sammansvetsat kluster av olika typer av tillverkningsindustrier, vilket vi är mycket stolta över. I många års tid har Industriella Utvecklingscentra tillsammans med företag och andra aktörer både på globalt, nationellt och regionalt plan jobbat för en omställningsprocess, vilket har resulterat i en helt ny industriell era.

Vi har många företag i Jämtland som utmärker sig inom hållbarhetsarbete, bland annat Woolpower som med sin produktion av ullkonfektion ständigt verkar i Östersund och där även spillet tas tillvara och blir produkter.

Vi är övertygade att Synsam med tiden kommer se stora vinster med sin etablering i Jämtlands län där industriklimatet kännetecknas av samverkan och samförstånd för fortsatt hållbar tillväxt. Vi önskar Synsam hjärtligt välkommen till länet, och ser fram emot framtida samverkan.

Annons

Stefan Fredriksson, vd, IUC Z-group, strategisk utvecklingspartner för jämtländsk industri

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy