Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Företagarna: Låt inte staten överge sin post!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Samhället är i omvandling, och så gäller även hur vi kommunicerar. Förändringen går dock långsamt och vi befinner oss nu mellan två paradigm.

Även om internet helt gjort om förutsättningarna för såväl handel och bankärenden som för hur vi skickar meddelanden till varandra så är behovet av ett fungerande nationellt postväsende för fysiska paket och brev fortfarande stort.

Annons

Detta är extra påtagligt i Jämtland Härjedalen på de delar av landsbygden där utbyggnaden av bredband och fiber fortfarande brister. I Jämtland Härjedalen har 68 procent tillgång till fiber, och utanför tätorterna är det endast 48 procent. Staten har alltså ett stort ansvar i att upprätthålla ett väl fungerande postväsende.

Trots det sker nedmonteringen av Postnords uppdrag steg för steg i marschtakt. Regeringen aviserade nyligen att de vill sänka kravet på att 95 procent av inrikes brev ska delas ut inom två dagar till att 85 procent ska göra det. Ett tillägg säger att 97 procent av breven ska ha delats ut inom fyra påföljande arbetsdagar.

Annons

Det vore en kraftig försämring av den landsomfattande posttjänsten. Det är tre år sedan kravet på att post skulle delas ut dagen efter övergavs. Vad händer med posten när tre år till gått? 

Försämringarna gäller alla invånare men ur ett företagsperspektiv är detta extra allvarligt. För att företag och företagare ska kunna verka i hela landet med bibehållen konkurrenskraft är det helt avgörande med en fungerande infrastruktur i form av internetuppkoppling, telefoni och post.

Att inte ha tillgång till postservice kan vara en avgörande faktor som stoppar entreprenören från företagsetablering eller fortsatt verksamhet. En övergång till fyradagarsbefordran för en stor andel av inrikes brev kommer i praktiken innebära att samtliga företag behöver räkna med en veckas leveranstid.

Konsekvenserna för de tre procenten som står helt utan någon form av tidskrav för när brevet ska ha delats ut är nästan omöjligt att värdesätta.

Annons

Företag behöver tillförlitligt kunna skicka och ta emot brev snabbt eftersom det finns en förväntan hos myndigheter, kunder och leverantörer att företagen ska kommunicera skyndsamt. Redan idag är osäkerhet förknippat med postutdelningen en försvårande faktor. Ekvationen går helt enkelt inte ihop.

Det är nu upp till bevis för regeringen att visa att statens fokus inte är Postnords verksamhetsutmaningar utan samhällets (såväl privatpersoner som företags) behov av rätt post på rätt plats.

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland Härjedalen

Pontus Lindström, expert lokalt företagsklimat, Företagarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan