Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Insändare
Insändare: Åre kommun lyssnar inte på markägarnas oro för Ullådalen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ullådalen. Rödkullen panorama.

Bild: Maria Lindholm

Annons

De senaste decennierna har exploateringstakten i Åredalen formligen exploderat. Byn växer i en ohållbar takt, och med denna följer en ofrånkomlig negativ påverkan på vår natur.

Tusentals fritidshus och lägenheter har byggts, och idag finns cirka 35 000 turistbäddar i Åredalen. Med mycket ojämn beläggning vilket skapar dyra lösningar på infrastruktur för såväl kommunen som näring.

Samtidigt planerar kommunen för att bygga ytterligare uppemot cirka 15 000 turistbäddar, inte minst i området kring Ullådalen.

Klartecken för lägenhetshotell i Ullådalen – planeras stå klart till 2022: ”Vi tar oss an det här projektet med största varsamhet” (30 september 2020)

Annons

Annons

Ullådalen har med sin tämligen orörda och storslagna natur ett enormt värde för det rörliga friluftslivet. Såväl våra besökare som vi bofasta uppskattar det lugn och de naturupplevelser som Ullådalen har att erbjuda. Tusentals människor trampar eller skidar årligen på de leder vi upplåter över våra marker.

Värdet av deras upplevelser går inte att mäta i kronor och ören, men vi kan med all säkerhet säga att det ger mervärden för såväl medborgarnas välmående som för turismen i stort. Den unika möjlighet som våra gäster/bofasta har att uppleva vildmarkskänsla i direkta närheten till Åre by borde våra folkvalda värna om.

Den stora oro som under många år har uttryckts bland medborgarna i vår kommun om Ullådalens framtid är det våra folkvaldas skyldighet att hörsamma. I stället väljer majoriteten av våra folkvalda att kämpa för en storskalig exploatering i Ullådalen. En exploatering som kommer att förstöra den unika och lättillgängliga naturupplevelse som området idag erbjuder.

Turerna kring exploateringen i Ullådalen har varit många och långa. Exploatörer har kommit och gått. Vi markägare har dock varit både konsekventa och tydliga under alla dessa år. Om Ullådalen exploateras med ökat besökstryck som följd så kommer följderna bli stora för såväl turism som för medborgarnas möjlighet till rekreation.

Annons

Vi markägare kommer att avlägsna varje ledmarkering i området och inte längre upplåta våra marker för spårade leder. Detta kan låta hårt men det är vårt ultimatum eftersom vi värnar om naturen framför exploatörers vinstintressen.

Kommunen har aldrig lyssnat på oss men vi vill vara mycket tydliga och låta allmänheten veta att detta kommer att ske. Kommunen verkar ju måttligt intresserad av att diskutera frågan eller ens ta upp den i sina fina planprogram och konsekvensbeskrivning

Markägare i Ullådalen – MK

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy