Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Krokom

Debatt
Debatt: Replik: C: Frivillighet måste vara ledstjärnan vid skydd av skog

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

I sin replik till oss raljerar Ulf von Sydow över hur bra det är ”att få betalt och ha skogen kvar”. Han frågar också varför det skulle vara OK att kalhugga den sista procenten gammal skog i Sverige. Vi konstaterar då att 50 procent av den fjällnära skogen redan är skyddad och därmed inte kommer att kalhuggas. Hur mycket är nog?

Debatt: Det finns inga förslag om att inskränka rätten att äga skog (18 mars)

Ulf efterlyser preciseringar av hur äganderätten försämras av Skogsutredningens förslag om tvångsmässig avsättning av fjällnära skog.

Äganderätten är ett så kallat rättsinstitut som innefattar ett antal rättigheter som besittningsskydd, bestämmanderätt, brukanderätt, avtalsfrihet och ersättningsrätt vid intrång. Även om skogsägaren efter att skogen avsatts formellt står som ägare och har fått ersättning är bestämmanderätten, brukanderätten och avtalsfriheten borta. Äganderätten är därmed kraftigt inskränkt.

Annons

Annons

Som lök på laxen går den skyddade skogen inte heller att använda som säkerhet vid banklån, vilket annars är vanligt i våra bygder.

Observera även att den ersättning det handlar om beskattas som kapitalvinst. Många av skogsägarna i våra bygder har förvärvat sina fastigheter genom arv eller gåva från äldre generationer. Därmed har de låga ingångsvärden, vilket gör att skatteeffekten blir hög.

Visst kan pengarna kortsiktigt öppna för att ”förverkliga sina drömmar”. Entreprenörskap på landsbygden handlar emellertid ofta om att ha många bollar i luften – och då är skogsbruk en vanlig del. Och vad säger barnbarnsbarnen, som Ulf ömmar för, om deras förfäder förhandlade bort bestämmanderätten över deras mark?

Ulf har rätt i att många skogsentreprenörer rör sig över kommungränserna för avverkningar och andra åtgärder. De flesta bor ändå inom länet och skattar här. Enligt det regionala skogsprogrammet finns 476 skogsentreprenörsföretag i länet, varav flera med många anställda. Av Krokoms 3 259 skogsägare bor 725 utanför länet. Vi arbetar för övrigt för att inkomster från skogen ska beskattas där skogen finns och inte där ägaren är skriven.

Av den fjällnära skogen i Krokoms kommun omfattas redan 49 procent av formellt skydd. Ulf von Sydow skriver att 2200 hektar föreslås att avsättas men glömmer att även 2500 hektar nedanför fjällnäragränsen också föreslås ingå i samma tvångsmässiga avsättning. Ulf vet lika väl som vi att trepartsbyten ibland går att få till men att det är betydligt vanligare att det inte lyckas.

Att aktivt skogsbruk med hög skogstillväxt, där skogsråvara kan ersätta fossila råvaror, gör större klimatnytta än att bara låta skogen stå är ingen myt. Det finns gott om forskning som styrker detta. Frivillighet måste vara ledstjärnan vid skydd av skog – även i fjällnära områden!

Ingrid Zakrisson, Andreas Karlsson

Centerpartiet i Krokoms kommun

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy