Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: C: Stärk den lokala demokratin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Carole Tärnudd

Annons

I höstas gick remisstiden ut för den statliga offentliga utredningen ”Starkare kommuner – med kapacitet att klara välfärdsuppdraget”. Utredningen har inte orsakat någon större debatt, trots att den behandlar något av det viktigaste vi har i Sverige: Vår lokala demokrati och hur den fungerar.

En kommande kommunreform kommer att lägga fast förutsättningarna för lokalpolitiken för decennier framöver. Centerpartiet i länet ser risker med att det kan bli en övning i centralisering och byråkratisering, när det medborgarna behöver och efterfrågar är motsatsen.

Utifrån vår erfarenhet i allt från glesaste glesbygd till medelstor stad, vill vi lämna våra förslag för att skapa starkare kommuner, och förhoppningsvis väcka debatten. Det duger inte att låta frågan om vår lokala demokrati flyga under radarn.

Annons

Annons

Kommunutredningen har få skarpa förslag, men ett av dem är att staten ska lösa långfristiga skulder för de kommuner som väljer att gå ihop. Det är en synnerligen dålig idé, eftersom det bara påverkar kommunernas balansräkning, men däremot inte gör något åt de strukturella problemen. Två glesbygdskommuner som slås ihop blir bara en ännu större glesbygdskommun. Avstånden, som är kostnadsdrivande, minskar ju inte för att en administrativ gräns dras om. Däremot ökar det avstånden till demokratin.

Vi ser snarare att andra reformer behövs för att stärka kommunernas ekonomi: Dels behöver finansieringsprincipen, som säger att staten ska betala för nya uppgifter den lägger på kommunerna, faktiskt fungera. Dessutom måste utjämningssystemet ta hänsyn till de olika förutsättningar som finns runt om i landet fullt ut.

För att stärka det, behöver vi också lyfta in fler skattebaser. Det är ingen hemlighet att staten har stora inkomster från fastighetsskatt från kraftverk i norra Sverige. Centerpartiet vill att energiproducerande fastigheter och industrifastigheter ska beskattas lokalt och att intäkterna ska ingå i det kommunala skatte- och kostnadsutjämningssystemet. Det skulle göra att alla kommuner får bättre möjligheter att leverera välfärd till sina medborgare, samtidigt som det tydliggör att de värden som kommer ur fastigheterna faktiskt produceras lokalt.

Centerpartiet i Jämtland och Härjedalen vet också att samverkan mellan kommuner är en nyckel för att kunna rekrytera kompetent personal och skapa goda villkor i hela länet. Här finns det dock gott om hinder kvar att plocka bort. Fördelen med samverkanslösningar är också att de är flexibla och går att utforma olika beroende på olika kommuners behov och förutsättningar.

Annons

Annons

Vi vill också genomföra och utvärdera försök med friregion och frikommuner här i Jämtland Härjedalen. Vi ser stora möjligheter med att ge regioner rätt att själva styra mer – inte mindre – av den regionala och kommunala verksamheten. Särskilt Jämtlands län är lämpat för att vara en region i en första försöksomgång utifrån sitt geografiska läge som inlandsregion, med hälften av befolkningen i en av åtta kommuner, Östersund, och en stor del glesbygd. Här finns en möjlighet att låta medborgarna själva bestämma mer lokalt, och vi måste ta den!

Härmed utmanar vi övriga partier i Jämtland och Härjedalen. Vilka är era bästa förslag för att stärka våra kommuner och vår region, utan att den lokala demokratin försvagas?

Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande Region Jämtland Härjedalen

Bo Karlsson (C), kommunstyrelsens 1:a vice ordförande Bergs kommun

Ingrid Kjelsson (C), oppositionsråd Bräcke kommun

Anders Häggkvist (C), vice kommunalråd Härjedalens kommun

Karin Jonsson (C), kommunstyrelsens ordförande Krokoms kommun

Mikael Westin (C), kommunstyrelsens ordförande Ragunda kommun

Mats Gärd (C), oppositionsråd Strömsunds kommun

Daniel Danielsson (C), kommunstyrelsens ordförande Åre kommun

Bosse Svensson (C), kommunstyrelsens ordförande Östersunds kommun

Hanna Wagenius (C), distriktsordförande Centerpartiet i Jämtlands län

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy