Annons

Annons

Annons

Golf

Golfen på uppsving i länet – ny teknik ger talanger möjlighet att träna året runt

Möjligheten att satsa på golf har förbättrats kraftigt i Östersund även under vinterhalvåret.

Numera finns en inomhushall att nyttja som liknar utomhusgolfen.

– När man bor här uppe spelar man fyra månader mindre än vad resten av Sverige gör, säger 15-årige golftalangen Steven Karlsson.

Text

På Frösön kan länets talanger numera få fullgod golfträning även under vinterhalvåret.

Bild: Sanna Svanebo

Annons

På Frösön slås det golfbollar för fullt mot dukarna som hänger mot väggarna inne på Östersund Indoor Golf.

Intill padelbanorna håller numera flera av länets golfspelare till. Det är i princip så nära utomhusgolf det går komma och det ger nybörjare såsom framtida proffs möjligheten att utöva sporten året om även i Jämtland.

Emil är 6 år gammal och år är en av de yngsta deltagarna.

Bild: Sanna Svanebo

På sikt är ambitionen att få sporten att växa bland ungdomar och att de ska kunna välja golfen året om när förutsättningarna finns för det.

– Oavsett vilken idrott du väljer i dag så pågår de allra flesta idrotterna året om. Man har oftast inte valt golf som första sport tidigare för det har inte funnits möjlighet. Nu kan man faktiskt spela golf året om med jättebra förutsättningar, säger Daniel Didriksson som är driftansvarig för Östersund Indoor Golf.

Annons

Annons

Daniel Didriksson är driftansvarig för Östersund Indoor Golf och ser att det är en viktig tillgång för golfens utveckling i länet, främst för ungdomarna.

Bild: Sanna Svanebo

Inomhusgolfen har lockat flera grupper i länet.

– Det har varit ett bra och stort intresse. Nu när vi närmar oss säsongen så blir det större och större. Jag tror aldrig att det snackats så mycket golf i Östersund med omnejd som det gjorts nu i år. Det har inte bara att göra med själva indooranläggningen utan det har att göra med att det är en golfboom i stort, säger han.

Charlie Stone, Rasmus Lindeberg Hägle, Kristian Palage och Steven Karlsson spelar alla golf och tycker inomhushallen är ett bra alternativ under vintern.

Bild: Sanna Svanebo

Flera av länets ungdomar tränar inomhus tillsammans. Två av de är Steven Karlsson, 15 och Kristian Palage, 16.

– Det är jätteviktigt och bra att man får starta säsongen tidigt. När man bor här uppe så spelar man fyra månader mindre än vad resten av Sverige gör. Det blir träning som man inte får annars. Det är väldigt nyttigt, säger han Steven.

I höst börjar Steven Karlson på elitgolfgymnasium i Umeå för att satsa vidare på golfkarriären.

Bild: Sanna Svanebo

Den avancerade tekniken skiljer sig från andra inomhushallar. Nyligen avgjordes också Nordens första proffstävling inomhus, där den simulator som finns på Frösön kunde användas som spelplats för en tävling där hela nordiska eliten deltog. I potten fanns, utöver prispengar, även wildcards till Europatouren och Challenge Tour.

Annons

Annons

– Det finns många inomhushallar där du bara står och slår mot ett nät. Det går inte att se hur bollen flyger helt då så man vet inte vad man ska rätta till. Här får man all information, alla vinklar, värden och vad man gör för fel, säger han.

Kristian Palage.

Bild: Sanna Svanebo

Kristian ser också fördelar med att kunna träna inomhus under vinterhalvåret.

– Det är lättare att analysera slagen. Man får längre tid att utveckla och förbättra spelet under sommaren, säger han.

Juniortränaren Johannes Andersson ser precis som övriga flera fördelar med inomhusträningen men också vad det kan innebär på sikt för golfen i länet.

– Jag tror att det har kan bli ytterligare ett lyft. Fortsättningarna är tuffa att ha en utomhusidrott som bara går att genomföra eller spela på sommaren här i princip men det här är jättebra att det finns, säger han.

”Man märker redan nu att det är ett stort intresse. Jag tror det kommer att vara ett stort intresse den här säsongen utomhus också och inte bara nu. Det här är en fantastisk möjlighet. Det här är så verkligt det nästan kan bli, säger juniortränaren Johannes Andersson”

Bild: Sanna Svanebo

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan