Det var i början av mars som Arbetsmiljöverket gjorde arbetsmiljöinspektion hos byggfirman. Firman jobbade på tre platser i Östersund och det blev en rätt gedigen lista på åtgärder.
På bygge nummer ett hade myndigheten gjort en inspektion i februari. Vid den här inspektionen hade de åtgärdat tre av tio brister. Utöver det var trädamm från kapsågen inte bortstädad. Visserligen fanns en arbetsmiljöplan på plats, men den var på svenska ”trots att ingen av arbetstagarna på platsen kan prata svenska” konstaterar Arbetsmiljöverket.
Annons
Annons

Bilden är ett montage av arkivbilder som inte har koppling till artikeln.
Bild: TT, Harri Sternljung
På det andra bygget låg stenmassor i en stor hög på ett golv, det bilades utan dammbekämpning och den andningsmask som fanns på bygget hade dammigt förfilter. Här verkade det inte finnas någon arbetsmiljöplan på svenska eller något annat språk.
På bygge nummer tre var det en öppning mitt i golvet där man kunde falla två meter ner till våningen under, en ledstång i en trapp var lös och fungerade tvärtom än vad tänkt utan skapade istället fallrisk.
Träspån låg på trappa och golv samt öppna säckar med fästmassa som var märkt med fara och innehöll kvartshaltigt material. Även hink och omrörare fanns i lokalerna, vilket leder till att Arbetsmiljöverket drar slutsatsen att de använts där inne.
Företagets kontaktperson, som de hade på telefon, sade till inspektören att på byggarbetsplats tre pågick inget arbete, utan det skulle återupptas i april. Verket konstaterar att man inte ska lämna en byggarbetsplats i det skicket med faror och allt.
”Att som Bas-U lämna byggarbetsplatsen med kvarstående risker, när ni vet att ni kommer att återuppta arbetet i senare skede, visar emellertid på brister i kompetens och/eller resurser att verka i rollen som Bas-U” skriver Arbetsmiljöverket.
Annons
Bas-U är den person som ska ansvara för arbetsmiljön under bygget.
Annons
I inspektionsmeddelandet påpekar Arbetsmiljöverket att det gäller att fixa problemen och följa arbetsmiljöreglerna, annars blir ett föreläggande, eventuellt med vite, eller förbud.
Firman fick till slutet av mars på sig att komma in med svar på hur de fixat problemen.