Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kommunal: Vänta med beslutet att lägga ned Furugränd

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Majoriteten av Kommunal Bräckes medlemmar känner en stor oro för det kommande beslutet att lägga ned demensboendet Furugränd.

Kommunal vill med denna skrivelse uppmana politiker i kommunfullmäktige i Bräcke kommun att vänta med ett eventuellt beslut om nedläggelse av arbetsplatsen. Om fullmäktige ändå väljer att fatta ett beslut, välj då att vänta med själva genomförandet.

Annons

Kommunstyrelsen röstade för nedläggning av Furugränd: ”Vi var inte eniga” (25 mars)

Annons

Kommunals medlemmar är väl medvetna om den ekonomiska situationen som kommunen står inför. Men att i nuläget, mitt i den pågående pandemin skapa ytterligare oro och frustration i personalgrupperna är inte godtagbart.

Smittrisken är fortfarande stor och vi kan inte slappna av. Om man fattar beslut så innebär det att personal flyttas, man ska gå till andra grupper medan pandemin pågår.

Nu när kommunen som bäst behöver kraften till att så smått börja varva upp och starta om efter krisen är också förändringströttheten bland de anställda som störst.

Vi vet att två av de främsta riskerna för att arbetsrelaterad stress ska uppkomma är hög arbetsbelastning och problem som rör det sociala samspelet på arbetsplatsen. Alla vet att det under en lång tid har varit en hög arbetsbelastning. Vi vet också att den tiden tyvärr ännu inte är över.

Att genom ett politiskt besparingsbeslut tvingas till att byta arbetsplats och arbetskamrater, gör att den anställde måste börja om med att skapa bra förutsättningar till ett bra samarbete med nya arbetskamrater. Dessa saker är att riskera problem i det sociala samspelet på arbetsplatserna.

Risken med en misslyckad organisationsförändring är att den leder till stress, oro och konflikter på arbetsplatsen, med sjukskrivningar som följd.

Annons

Dessutom kommer nästan alltid mellancheferna i kläm. Individerna behöver kanalisera sin ilska någonstans och då blir det ofta närmsta chefen som får ta den smällen. Det är ofta de som ska driva förändringsarbetet.

Annons

Det är inte heller ovanligt med motsättningar mellan de anställda. Ofta måste företagshälsovården vara delaktig för att förhindra ohälsa.

Det ena styr man inte över i en pandemi. Det andra kan man fatta beslut om.

Vänta med beslutet.

Medlemmar i Kommunal Bräcke genom sektionen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy