Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Småföretagen står för välfärdsnotan i Jämtland-Härjedalen

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

I pandemins spår har många blivit varse om hur viktiga småföretagen är för ett levande samhälle och hur tomt det blir när verksamheter försvinner. Coronakrisen har synliggjort de brister som finns i den svenska välfärden. Allt fler av oss har ställt frågan om sjukvården kommer finnas till hands den dagen vi eller någon anhörig blir sjuk eller om äldreomsorgen kan tillhandahålla en värdig vardag för våra äldre.

Många småföretagare befinner sig i en hårt pressad ekonomisk situation. Efter mer än ett år med restriktioner och minskad rörlighet i samhället har många fått se sina livsverk långsamt tyna bort. Att försöka ställa om sin verksamhet har varit näst intill omöjligt när regering och myndigheter ständigt lämnat nya besked om vilket regelverk som ska gälla.

Annons

Nästa år är det val till riksdag, region och kommuner. Med krisen färskt i minnet kommer välfärdsfrågorna i mångt och mycket att dominera valrörelsen.

Annons

Företagarnas budskap är här tydligt: för att samhället ska ha råd med nödvändiga investeringar är det avgörande att småföretagen ges förutsättningar att växa. När företag expanderar och anställer ökar skattebasen som finansierar vår gemensamma välfärd. Varje skattekrona måste först skapas innan den kan fördelas. Utan växande företag blir det mindre pengar till vård, skola och omsorg.

Företagarnas rapport Välfärdsskaparna visar hur stor småföretagens betydelse för kommunernas skatteintäkter faktiskt är. I Jämtland-Härjedalen står mindre företag med under 50 anställda för 31 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 12 procent.

På kommunnivå är det Åre som är länets främsta småföretagarkommun med 42 procent av skatteintäkterna från småföretag. Östersunds kommun har den lägsta andelen skattekronor från de mindre företagen med 26 procent.

Under coronakrisen har flera kommuner infört tillfälliga lättnader i regelverken, genom slopade tillstånd och anstånd för avgifter. När nu företagen står med fötterna i startblocken redo att återstarta efter krisen uppmanar

Företagarna våra lokala politiker att göra en ordentlig utvärdering av dessa stödåtgärder – med utgångspunkten att se om det finns lättnader i regelverken som kan bli kvar permanent. Företagarna är gärna med och bidrar som en konstruktiv part i detta viktiga arbete.   

Annons

Annons

Det är dags att låta fokus på företagens förutsättningar vara regel snarare än undantag för att på riktigt skapa ett företagsklimat i världsklass i Jämtland-Härjedalen där hela 95 procent av alla företag har färre än 50 anställda. Vi hoppas att länets politiker vill ta tag i taktpinnen, och att de inför kommande valår också kommer ihåg att det är småföretagen som står för notan.

I samma andetag som en politiker i valrörelsen utlovar satsningar på vård, skola och omsorg vill Företagarna höra tydliga vallöften om hur villkoren för företagen ska förbättras.

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen

Pontus Lindström, expert lokalt företagsklimat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan