Annons

Annons

Annons

Marcus Åsling

ledare centerpartistiskJämtlands län

Marcus Åsling
Marcus Åsling: I princip all jobbtillväxt har skett i företag med färre än 50 anställda

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är centerpartistisk.

Bild: Arkivbild, Lennart Öhd

Annons

Tillsammans betalar de som arbetar i ett småföretag in 1,8 miljarder kronor i skatt till någon av kommunerna i Jämtlands län. Det är lika mycket pengar som Finansminister Magdalena Andersson (S) delar ut i ett särskilt jobbpaket i vårbudgeten.

Mer om småföretagens betydelse kan man läsa om i Linda Forths artikel om hur mycket skattepengar småföretagen bidrar med i Jämtlands län.

Insikten om småföretagens betydelse för utvecklingen i Jämtlands län är viktig. I princip all jobbtillväxt i Jämtlands län de senaste 30 åren har skett i företag med färre än 50 anställda. I samtliga kommuner utom Östersunds kommun är dessutom varannan skattebetalare anställd i ett småföretag.

Annons

Annons

För varje sysselsatt som Östersunds kommun har tappat i offentlig regi har man under samma period vunnit två nya som är sysselsatta i ett småföretag

Framförallt Östersund kommun (+5 348 jobb) och Åre kommun (+2 124 jobb) går som tåget tack vare dessa företag. Men även kommuner som Krokom (+1 454), Strömsund (+873) och Härjedalen (+787). Ingen av kommunerna i Jämtlands län har en negativ utveckling på antalet sysselsatta i småföretag.

"Varje skattekrona i Jämtland måste skapas innan den kan fördelas inom välfärden", det menar Joakim Sjöstedt regionchef för Företagarna.

Bild: Arkivbild, Lennart Öhd

Att varannan arbetar i ett småföretag är en norm i Jämtlands län. Det ser i princip lika ut i samtliga kommuner. I Åre är det flest där 56 procent av den sysselsatta befolkningen arbetar i ett småföretag. I Strömsund är det minst andel där 44 procent av den sysselsatta befolkningen arbetar i ett småföretag.

Undantaget är Östersunds kommun där endast 33 procent arbetar i ett företag med färre än 50 anställda. För en regionhuvudstad är det ingen förvånande siffra med bland annat länssjukvård och myndighetskontor.

Å andra sidan är det bland småföretagen jobbtillväxten sker i Östersunds kommun. De senaste 30 åren har 2 541 jobb i offentlig regi försvunnit. Alltså jobb från offentligägda företag, myndigheter eller övriga organisationer. Samtidigt har alltså småföretagen stått för en betydande andel av jobbtillväxten under samma period. Hela 5 348 jobb. De som är anställda i ett företag med fler än 50 anställda har under samma period ökat med 2 040.

Annons

Annons

För varje sysselsatt som Östersunds kommun har tappat i offentlig regi har man under samma period vunnit två nya som är sysselsatta i ett småföretag och nästan en ny som är sysselsatt i ett storföretag.

Utvecklingen har sett den samma ut i samtliga kommuner utom Härjedalen och Åre där det finns en marginell ökning av offentliga jobb.

Det som skiljer kommunerna åt är hur många jobb som har skapats. Visst är befolkningsstorleken en viktig förklaring till att det i Östersund tillkommit över 5000 jobb. Men skillnaden är också noterbar mellan kommuner som är jämförbart stora. Till exempel Berg (+589) och Bräcke (+169).

Det är småföretagen som är välfärdsskaparna i Jämtlands län. Vad varje kommun gör för att etablera ett attraktivt och starkt företagsklimat spelar roll för småföretagens förutsättningar att växa.

Man kan ha synpunkter på hur väl arbetet med det lokala företagsklimatet sköts i varje kommun. Men i samtliga av kommunerna i Jämtlands län finns trots allt en insikt om näringslivets betydelse och en vilja att förbättra företagsklimatet.

Ett viktigt nästa steg vore dock om vissa kommuner lärde sig av andra. Det måste gå fortare för bra metoder att smitta av sig på andra kommuner och ett vaccinationsprogram mot dåliga strategier.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan