Annons

Annons

Annons

Turerna kring Nya Ullådalsstugan

Miljödomstolen avslår överklagandet – ger okej till lägenhetshotell i Ullådalen

Naturskyddsföreningen får inget gehör för sitt överklagande mot byggandet av ett lägenhetshotell i Ullådalen.

Text

Bild: Lennart Öhd

Annons

Det har varit många turer kring bygget av lägenhetshotellet i Ullådalen. Projektet har pågått under flera år och överklagandena har varit många.

Tidigare har Mark- och miljödomstolen hävt det ursprungliga bygglovet för det planerade lägenhetshotellet, som gått under namnet Ullådalsstugan, och då gjordes ansökan om bygglov om. Det blev ett mer slimmat bygge med färre lägenheter.

Annons

Åre kommun beviljade det bygglovet, som överklagades till Länsstyrelsen som avvisade överklagandet.

Annons

Då gick Naturskyddsföreningen vidare och överklagade till mark- och miljödomstolen.

Naturskyddsföreningen krävde att bygglovet skulle upphävas eller åtminstone skickas tillbaka till länsstyrelsen för prövning. Enligt föreningen så påverkar bygget både miljön och Natura 2000-området. Dessutom anser Naturskyddsföreningen att platsen är en unik fjällmiljö och menar att de har all rätt i världen att överklaga bygget eftersom det under de senaste åren finns en praxis som tillåter det. De hänvisar bland annat till Europadomstolen.

Projektet, Ullådalsstugan i Åre AB, har å sin sida sagt att Naturskyddsföreningen saknar praxis att tala mot bygglovet. Dessutom ligger lägenhetshotellet i ett planlagt område, med vad det innebär med miljökonsekvensbeskrivning. Dessutom menar Ullådalsstugan att det planlagda området gör att en miljöorganisation inte har rätt att klaga på beslutet enligt plan- och bygglagen.

Nu har domstolen sagt sitt och överklagandet avslås. Domstolen menar Naturskyddsföreningen skulle kunna haft en poäng om bygget skett på icke planlagt område, men så är inte fallet. I detaljplanen har bland annat påverkan på miljön redan prövats och mark- och miljödomstolen håller med Länsstyrelsen att bygglovet är sökt enligt detaljplanen.

Mark- och miljödomstolen avslår därför Naturskyddsföreningens överklagan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan