Annons

Annons

Annons

Östersund

Tågpersonal i Östersund fick spottloska i ansiktet av resenär: ”Varit förskonade kring sådana här incidenter”

Förra helgen, närmare bestämt 11 april, inträffade en incident på ett av SJ:s tåg som hade anlänt till Östersunds centralstation från Stockholm. När tåget skulle åka vidare västerut mot Åre blev en i SJ:s personal spottad i ansiktet av en resenär som skulle avvisas från tåget. Incidenten är polisanmäld och anmäld till Arbetsmiljöverket.

Text

– Utifrån utredningen tittar vi på hur vi kan arbeta för att minimera riskerna och se till att det inte ska hända igen, säger Lina Edström, presskommunikatör på SJ.

Bild: Eija Salminen

Annons

Det är oklart exakt varför personen i fråga skulle bli avvisad från tåget, det kan handla om flera olika anledningar. Klart är i alla fall att personen vägrade lyda personalens order om att lämna tåget, och istället loskade personalen i ansiktet.

– Om någon ombord är hotfull, störande eller om de saknar biljett så har personalen ombord mandat att avvisa personer från våra tåg, säger Lina Edström, presskommunikatör på SJ.

Kort efter händelsen kontaktades smittskyddet på Östersunds sjukhus som rekommenderade personalen som blev spottad på att göra ett test för covid-19. Det är oklart om det gjorts ännu och vad testet i så fall visade.

– Det har inte hänt några liknande incidenter här uppe hos oss tidigare. Vi har varit väldigt förskonade kring såna här incidenter, säger Mats Kristiansson, gruppchef på SJ i Östersund.

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Annons

Mats Kristiansson är gruppchef på SJ i Östersund och han har tillsammans med skyddsombudet anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Det har också gjorts en polisanmälan, vilket SJ alltid gör om det finns fog för det.

Han säger att det här är den första incidenten i Östersund när en i personalen blir spottad i ansiktet av en resenär som han känner till.

– Det har inte hänt några liknande incidenter här uppe hos oss tidigare. Vi har varit väldigt förskonade kring såna här incidenter, säger Mats Kristiansson.

Däremot har det hänt liknande saker på SJ:s tåg i andra delar av landet, säger Lina Edström.

– Det händer då och då. Vår ombordpersonal är ju utbildade i att kunna hantera resenärer som är bråkiga. Men i de allra flesta fallen så lyckas vår personal lösa det innan det eskalerar och börjar handla om avvisning och värre saker.

Incidenten inträffade när tåget väntade på centralstationen i Östersund för att åka vidare västerut mot Åre.

Bild: Lars Ljungmark

Lina Edström påpekar dessutom att olika typer av hot och våld är ett problem som finns i hela samhället.

– Det är klart att samhällsproblemen avspeglas på våra tåg. Så det är inte första gången det händer.

Incidenten i Östersund när en resenär spottade en i personalen i ansiktet kommer nu även att utredas internt.

Annons

– Vi gör ju utredningar så fort det sker en sådan här avvikelse, då rapporteras det in och ibland så gör vi anmälan vidare. Men alltid både om det är små eller stora incidenter som sker ombord på våra tåg så rapporteras det alltid in och görs utredningar, stora som små. Vi vill alltid säkerställa säkerheten för vår personal och för resenärer.

Annons

Den interna utredningen är till för att hitta sätt att minimera riskerna som finns för alla personer som befinner sig ombord på SJ:s tåg.

– Utifrån utredningen tittar vi på hur vi kan arbeta för att minimera riskerna och se till att det inte ska hända igen.

Hur tänker ni kring stöd för personalen om det händer något sånt här? Man ska ju inte behöva känna sig utsatt på sitt arbete.

– Vi har jättestyrda rutiner kring olika saker som händer på tåget. Vår åtgärd är att ta en person ur tjänst, och sen får man samtalsstöd. Det kan handla om alltifrån olyckor utanför tåget som personalen är med på till att det händer saker eller att man bevittnar något på tåget. Man har en säkerhetsklassad tjänst när man jobbar ombord.

– Man ska inte behöva jobba vidare och bita ihop. Så jobbar inte vi.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan