Annons

Annons

Annons

Ragunda

Insändare
Insändare: SD: Bygg inte ut vindkraften i Ragunda

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Det har blivit diskussion om vindkraften i Ragunda. Vi i SD Ragunda tycker att det är fel att vindkraften ska byggas ut ännu mer för att de behöver mer el söderut. De vill själva inte ha vindkraftverk nära sina bostäder, och vill därför att vi bara ska acceptera det.

Ragunda är en kommun som inte har det så lätt ekonomiskt och tycker sig nog behöva de små intäkter de tror sig kunna få – vilket vi är tveksamma till hur mycket det blir. Vi tror inte att vinsten för vindkraftföretaget blir hög.

Annons

Annons

Om ett vindkraftverk har en effekt på säg 100 MW så ger det inte alltid 100 MW i timmen. Det är byggt för att ge 100 MW vid tillräckligt stark vind, men ju svagare vind, desto lägre effekt.

Vindkraftföretagen har ansökt och fått bygglov för kraftverk som är upp till 150 meter i höjd. Men nu kommer man på att det inte bär sig enligt deras kalkyler och vill nu bygga 250 meter högt.

Idag producerar Ragunda näst mest av kommunerna i Sverige med elenergi via vattenkraftverken. Vad får vi av det? Noll kronor, då fastighetskatten betalas i de kommuner där företaget/ägaren är skriven. Vi får söka kommunbidrag.

Fastighetsskatten skulle ge kommunen 192 miljoner per år, och idag så får Ragunda 122 miljoner i statsbidrag. Hur mycket vi får är vad de anser att vi behöver ha. En avfolkningskommun som vi nu är så får vi inte mer för att kunna växa.

Innan vi funderar på att ytterligare exploatera vår natur i Ragunda kommun tycker vi att vi ska ha mer av vattenkraftbolagen via skatten.

Vi har inga fjäll eller skärgård, utan vi har ”bara” skogen. Förstörs också den så vill färre bo eller turista här. Speciellt då vi knappast kommer att få så stora inkomster av vindkraftsindustrin. Vår kommunalskatt kommer fortfarande att vara bland de högsta i landet.

Vi värderar vår miljö och natur mycket.

SD Ragunda via Pehr Häggkvist

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan