Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Finansiera länets småföretag så de kan finansiera Sverige

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Osäkerheten som följer pandemins restriktioner har gjort att många företag i Jämtland Härjedalen satt sina framtidsplaner på paus. Det här är inte bara bekymmersamt för företagen utan en stor huvudvärk för hela Jämtland Härjedalen. För när de mindre företagen väljer bort investeringar och expansion innebär det färre nya jobb, lägre skatteintäkter och svagare tillväxt i regionen.

Annons

En ny rapport från Företagarna visar att det framför allt är de viktiga företagen i uppstarts – eller tillväxtfas som dragit ner på sina investeringar under pandemiåret 2020. Det här är företag som kan bli det nya Engcon eller Woolpower och alltså få stor betydelse för välfärden i hela Jämtland Härjedalen.

Expansion låter som en stor förändring, men mindre och växande företag investerar hela tiden. Ofta är det relativt små men nödvändiga satsningar som att ta fram en ny hemsida, rekrytera till en ny tjänst eller vidareutbilda anställda. På många sätt självklara investeringar men likväl avgörande för såväl nya jobb som mer skattpengar i regionen.

Annons

Men oavsett investeringens storlek så är frågan alltid densamma: Var ska pengarna tas ifrån? Om det är goda tider så föredrar småföretagare att göra både större och mindre investeringar med hjälp av eget intjänat kapital. Men under en kraftig utvecklingsfas eller som nu i en ekonomisk kris behöver många företag ett tillskott av pengar utifrån.

När företagare vågar och vil satsa får de kämpa i motvind, oavsett hur tiden ser ut. Företagarnas rapport visar att hela 7 av 10 företag som sökt extern finansiering under 2020 tycker att det varit svårt eller väldigt svårt att få ett lån eller ta del av riskkapital.

Pandemi eller inte. Företagarnas undersökningar har sedan 2011 visat att de mindre företagen har stora svårigheter med att få finansiering för att kunna investera i tillväxt. Trots en historiskt låg ränta och satsningar på statligt riskkapital i tidiga faser så kvarstår problematiken än idag. 

Annons

För att råda bot på problematiken behöver våra politiker, lokala bankkontor och andra investerare i regionen en ökad kunskap om småföretagens förutsättningar. De små och växande företagen i Jämtland-Härjedalen behöver lösningar som är anpassade till deras storlek och verklighet.

Småföretagen har under de senaste tjugo åren stått för fyra av fem nya jobb i den svenska ekonomin. Hur djupa och långvariga effekterna av pandemin blir avgörs därför till stor del av hur utvecklingen i de småföretagen blir.

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna Jämtland-Härjedalen

Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan