Annons

Annons

Annons

Ragunda

Insändare
Insändare: Vindkraft handlar inte bara om utsikt

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Debatten om vindkraften i Ragunda har av vindkraftsförespråkare reducerats till att handla om utsikten. Vi som inte vill ha kraftverken här får ofta höra att de behövs om vi ska klara oss utan kärnkraft och att det är egoistiskt att vilja ha tystnad och vacker utsikt.

Insändarskribenten oroas över hur anhöriga med epilepsi skulle klara av synintryck från blinkande vindkraftsnurror.

Bild: Jonny Dahlgren

Annons

Annons

I vår familj har vi bland annat epilepsi och adhd. För oss handlar det inte om vindkraftverken är fula eller fina, om ljudet från dem hörs mycket eller lite. För oss handlar det om att en natt med störd sömn leder till att följande skoldag försvinner i ett töcken. Det handlar om att blinkande ljus och lågfrekvent ljud kan utlösa epilepsianfall. Av egen erfarenhet vet vi att det har stor påverkan.

Man vill nu bygga större vindkraftverk på Storrisberget än de Hjortronblomman Vindkraft fick bygglov för. Kraftverken ska bli 100 meter högre, annars blir de inte lönsamma menar projektören. De kommer att synas och höras både mer och längre. De röda varningsljusen ska bytas ut mot kraftigare vita, blinkande strålkastare.

Kommer bullret från kraftverken att påverka vår djupsömn? Kommer frekvensen på ljudet att vara sådan att den utlöser anfall? Vi vet inte. Det vi vet är att vi är rädda om våra barn och därför inte vill ta någon risk.

Vi vet också att när kraftverken väl byggts är de där för att stanna. Ingen kommer att stänga av eller ta ner dem för att folk i byarna mår dåligt.

Orolig förälder

Bild: Jonny Dahlgren

Annons

Bild: Jonny Dahlgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan