Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: L: Dags för konkreta åtgärder mot mäns våld mot kvinnor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Lars Dafgård

Annons

Häromveckan mördades en kvinna i Linköping. Dagen efter mördades en kvinna i Nacka. Dagen efter det mördades en kvinna i Alvesta.

Varje dag anmäler 24 kvinnor att de blivit misshandlade av sin partner och mörkertalet är stort. Mäns våld mot kvinnor är en kris och måste behandlas därefter. Det är bra att så många upprörs över det vidriga och allt för ofta dödliga våld som kvinnor utsätts för i nära relationer, men att uppmärksamma och uppröras över siffrorna är inte nog.

Annons

Att snacka räcker inte – det är dags för handling. Bakom begrepp som ”kvinnovåld”, ”våld i nära relationer” och ”våld i hemmet” döljer sig grov brottslighet som misshandel, våldtäkter, förföljelse, mordförsök och mord. Det är hög tid att mäns våld mot kvinnor och barn ses som den grova brottslighet den är och att de utsatta får rätt skydd.

Annons

Liberalerna vill därför se bland annat:

Utökade möjligheter till kontaktförbud och elektronisk fotboja. Det är förövarens frihet som ska begränsas, inte offrets.

Bättre tillgång till skyddade boenden. Tillgången till skyddade boenden är mycket ojämnt fördelad över landet och det tillhör vardagen att kvinnor nekas plats på skyddat boende helt enkelt på grund av platsbrist.

Förebyggande arbete mot potentiella förövare. Vi behöver mer forskning kring och åtgärder för att se till att våldsutövare förändrar sitt beteende och upphör med att utöva våld.

Skärpta straff. Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning bör höjas till ett års fängelse och böter ska tas bort ur straffskalan för överträdelse av kontaktförbud. L vill också se skärpta straff för sexualbrott.

Stöd till kvinno- och tjejjourer. Kvinno- och tjejjourer gör ett ovärderligt jobb som behöver stärkas. L har varit i högsta grad pådrivande för de stora tillskott till kvinno- och tjejjourer som skett i de senaste budgetarna.

Mäns våld mot kvinnor är ett av de mest extrema uttrycken för kvinnors ofrihet. Nästan en fjärdedel av tjejer i åldern 16–24 år uppger att de utsatts för brott i nära relation och var fjärde vecka mördas en kvinna av sin partner. Det är inte värdigt ett av världens mest jämställda länder.

Annons

Vi måste sluta prata om mäns våld mot kvinnor och börja genomföra de åtgärder som behövs. Mäns våld och hat mot kvinnor måste få ett slut – nu.

Cecilia Elving (L) jämställdhetspolitisk talesperson

Pär Löfstrand (L) förbundsordförande Jämtland Härjedalen

Karin Bondeson (L) vice ordförande Liberalerna Jämtland Härjedalen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy