Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Hans Lindeberg
Sebastian Samuelssons protest är som en ensam röst i natten

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Det är lätt att beundra modet hos Sebastian Samuelsson, skidskytt från Östersund.

Inte bara för hur han besegrar sina konkurrenter i världseliten på skjutvallen utan för hans kamp mot orättvisor.

Sebastian Samuelsson ser idrotten som han älskar och vigt sitt liv åt som ett verktyg i kampen mot, dopning, förtryck, korruption och för mänskliga rättigheter.

Han verkar tänka att han som elitidrottare har ett ansvar som sträcker sig långt utanför den egna idrottsarenan.

Många andra i hans position kanske tänker på samma sätt. Men få, ja till och med enstaka, idrottsprofiler vågar uttrycka sig som Samuelsson.

I onsdags kom Sveriges olympiska kommitté med beskedet att hans biljett till vinterns OS i Peking om nio månader är klar.

Annons

Att få åka ett nytt OS står nog allra högst upp på Sebastian Samuelssons önskelista nästa säsong men det är inte enbart med glädje han ser fram mot spelen.

Annons

Tvekade inte att säga det direkt i en intervju

En lång rad människorättsorganisationer kräver att spelen bojkottas. Kritiken från bland annat FN om hur den muslimska folkgruppen uigurer behandlas i nordvästra Kina växer. Rapporterna talar om fångliknande läger för politisk omskolning med misshandel, sexuella övergrepp och tvångssteriliseringar för miljontals människor.

Sebastian Samuelsson tycker inte att OS borde få arrangeras i länder som Kina och han tvekade inte att säga det direkt i en intervju när uttagningen var klar:

"Jag sitter inte på någon reell makt utan kan påverka genom att svara på frågor och säga vad jag tycker. Det handlar om att inte ducka för frågorna" sa han på en pressträff.

Att Kina har höjt tonläget mot sina kritiker och varnar för "konsekvenser" för precis den typen av uttalanden framgick av en intervju som SVT gjorde i förra veckan med Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou.

Uppmanas hemmapubliken att bua när han ska skjuta

Annons

Annons

Då handlade frågorna om vad Gui Congyou menade när han skrivit ett personligt brev till en svensk journalist och klagat på hans rapportering om Kina.

Uppgifterna om brott mot mänskliga rättigheter beskrev ambassadören som lögner och manipulation av grupper i väst.

Vad Sebastian Samuelssons öppna kritik leder till får framtiden utvisa. Att myndigheterna kan stoppa honom från att resa in i Kina är svårt att tro men hans tävlingsförberedelser kanske följs extra noga av partikontrollanter. Eller uppmanas hemmapubliken att bua när han ska skjuta? Vem vet.

Att VM och OS utnyttjas för tung politisk propaganda av enpartistater utan fria val är ingen nyhet.

Beslutet att flytta VM satt ändå långt inne

När hockey-VM som startar i Lettland om några veckor flyttades från Belarus var det efter att TV-bilder som visade hur presidenten Alexandr Lukasjenko varmt kramar om internationella ishockeyförbundets bas René Fasel på besök i Minsk spridits över världen.

Lukasjenko påstås ha fått mer än 80 procent av rösterna i presidentvalet förra året. Protester mot utbrett valfusk pågår fortfarande. Bilder och vittnesmål som beskriver hur demonstrationerna i Belarus slås ner med mycket grovt polisvåld och massarresteringar är många.

Beslutet att flytta VM satt ändå långt inne.

Det är lilla jag mot världen

Det var det först när huvudsponsorn Skoda - efter kramandet i Minsk - hotade att hoppa av som hockeyförbundet förstod det hopplösa läget och bestämde sig för att flytta turneringen.

Annons

Märkbart en prestigeförlust för Lukasjenko men även för ishockeyns höjdare som inte tidigare insåg att de faktiskt kan använda sin makt för att trycka på för mänskliga rättigheter och demokrati.

Annons

Ungefär där finns problemet.

Att Sebastian Samuelssons protest blir som en ensam röst i natten.

Hos de som sitter på den verkliga makten och kan utnyttja internationell idrott som påtryckningsmedel ses den som ett obekvämt störningsmoment.

"Det känns som att det är lilla jag mot världen i bland" förklarade han på SOK:s pressträff.

Just därför är hans mod värd allt stöd det kan få.

Läs mer

Hans Lindeberg: Vem tar ansvar för skiten om en gruva i Oviken sprider gifter?

Hans Lindeberg: Det blir aldrig vanlig vardag igen

Hans Lindeberg: Synsam kom på att lokal tillverkning är en fin affär – det är den goda nyheten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan