Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Björnjakten 2021

Insändare
Insändare: Hur många björnar ska det skjutas i länet?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arkivbild. Foto: Adam Ihse.

Annons

Inom kort väntas länsstyrelsen komma med årets tilldelningsbeslut för licensjakt på björn.

Naturvårdsverket har angett att miniminivån för antalet björnar i Jämtland är 370 stycken. Miniminivåerna säkerställer att Sverige klarar sina nationella och internationella åtaganden och förpliktelser.

Viltförvaltningsdelegationen vid länsstyrelsen, som är en församling sammansatt av företrädare för olika samhällsintressen, har i sin tur beslutat att målet för björnförvaltningen i Jämtland ska vara hela 650 björnar (med ett förvaltningsintervall om 500-800).

Annons

Annons

Nu har resultatet från 2020 års björnspillningsinventering kommit från Naturhistoriska riksmuseet. Spillningsinventeringarna läggs regelmässigt till grund för länsstyrelsernas tilldelningsbeslut. Beräkningen visar att det hösten 2020 fanns cirka 1 044 björnar i länet.

För tre år sedan, 2018, framförde bland annat Svenska Jägareförbundet kritik mot länsstyrelsen med ett uttalande om att björnförvaltningen i länet misslyckats, då stammen legat hundratals björnar över förvaltningsmålet under många år.

Bland annat vid intervju i Jaktjournalen senare samma år (i artikeln ”Länsstyrelsen försvarar björnjakten i Jämtland”) försvarade länsstyrelsen det årets licensjakt i artikeln med att målet på 650 björnar skulle komma att nås på tre år vid den avskjutningsnivå man beslutat om. Sedan dess har tre års jakt genomförts.

Vi är nu många som ser fram emot årets licensjaktsbeslut.

Vid sidlinjen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy