Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: MP svarar KD: Det kommunala vetot om vindkraft är rättsosäkert

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

I ÖP argumenterar företrädare för Kristdemokraterna i riksdagen och Krokoms kommun för att behålla det så kallade kommunala vindkraftsvetot.

Debatt: KD: Ingen ska tvingas på vindkraft (4 juni)

Den vetorätt som finns idag och som Kristdemokraterna vill skydda är rättsosäker och rimmar illa med modern demokrati. All tillståndsprövning som påverkar våra omgivningar, oavsett om det så gäller vindkraft eller fiskodlingar, måste vara rättssäker och förutsägbar – för alla inblandade.

Så har inte varit fallet sedan vindkraftsvetot infördes 2009, bland annat eftersom att en kommun godtyckligt och utan motivering kan stoppa en vindkraftsetablering som kommit långt i processen. Detta behöver åtgärdas och inom några veckor ska utredningen ”En rättssäker vindkraftsprövning” presentera sina förslag. 

Annons

Annons

Det är nu känt att utredningen kommer att föreslå att kommunens rätt att planera markanvändningen ska bibehållas men att regeln om kommunal tillstyrkan justeras så att kommunens lokaliseringsbeslut tidigareläggs för att inte blandas samman med länsstyrelsens miljöprövning.

Vindkraftens eventuella påverkan på djur, natur och människor ska, som idag, behandlas i länsstyrelsens miljöprövning. Miljöprövningsprocessen kan verka krånglig och långsam – men tillvägagångssättet med samråd, kungörelser och remisser är en demokratisk process som säkrar att verksamheter som får tillstånd bedrivs med minsta möjliga påverkan på djur, natur och människor.

Vi i Miljöpartiet vill stärka förutsättningar för en god miljö och ett livskraftigt djurliv, och om det är viktigt även för Kristdemokraterna borde de rimligen ansluta sig till vår linje. 

Riksdagen har i en bred överenskommelse, där Kristdemokraterna ingick, beslutat om ett mål om 100 procent förnybar elproduktion 2040. Om vi ska nå det måste samhället parallellt arbeta med att öka elproduktionen och effektivisera användningen. En viktig del är en utbyggnad av vindkraften. Däremot är inte att alla platser rätt för vindkraften utan etableringar måste alltid prövas, i en rättssäker och demokratisk process.

Vi vill att mer av elproduktionen byggs ut närmare där den används. En stor möjlighet är havsbaserad vindkraft och Miljöpartiet vill förenkla regler och peka ut större områden för utbyggnad till havs. I södra Sverige, där energibehovet är som störst, finns ofta hinder för landbaserad vindkraft.

Annons

Annons

Ett stort hinder för utbyggnad är det godtyckliga kommunala vetot. År 2014–2018 stoppades cirka 7 procent av alla ansökningar om vindkraftverk i de fyra norra länen av ett kommunalt veto, medan motsvarande siffra i övriga Sverige var över dubbelt så hög.

Vi konstaterar att KD värnar det kommunala vetot, och därmed stärka kommuners möjlighet att godtyckligt smita undan sitt ansvar att bidra till en hållbar och förnybar energiproduktion.

Lorentz Tovatt (MP) riksdagsledamot och energipolitisk talesperson 

Katrin Wissing (MP), partisekreterare

Karin Thomasson (MP), regionråd Region Jämtland Härjedalen

Anton Nordqvist (MP) distriktsordförande i Miljöpartiet Jämtland Härjedalen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy