Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: MP: Vi vill värna vårt öppna samhälle och bygga ett jämställt Sverige

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson på väg till riksdagens omröstningen av ett förslag om misstroendeförklaring.

Bild: TT

Annons

Vi vill hitta en lösning för att styra Sverige i dialog med de partier som står upp för humana värden! Det finns 175 mandat i Sveriges riksdag mot att ge högernationalismens parlamentariska gren inflytande. Låt oss använda dem.

Minns ni hösten 2018? En rekordlång regeringsbildning där talmansrundor avlöste varandra. Vi minns hur M, SD och KD röstade igenom en total slakt av den miljöpolitik och klimatpolitik som vi i Miljöpartiet byggt upp under fyra år i regering.

Då levde Ulf Kristerssons löfte till Hédi Fried om att aldrig ge SD inflytande. Nu är de ett högerkonservativt regeringsalternativ tillsammans.

Runt om i Europa och världen ser vi hur högerkonservativa, rasistiska och populistiska krafter flyttar fram sina positioner. De ifrågasätter rättsstatens principer, monterar ner såväl medias som rättsväsendets oberoende och inskränker rättigheter för hbtqi-personer, kvinnor och minoriteter.

Annons

Annons

När borgerliga partier i land efter land släppte in dessa krafter vid maktens bord visade vi en annan väg. Det var möjligt genom januariavtalet mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Det gjorde att regeringen kunnat driva en stark och offensiv politik för klimatet, för miljön, för jobben, sjukvården, jämställdheten och för ett tryggare Sverige

Bland de punkter som vi i Miljöpartiet förhandlade in fanns stora satsningar på utbildning, på att hela landet ska utvecklas genom en grön industriomställning där stål utan kol just nu håller på att bli verklighet.

Vi säkrade stora resurser för skydd av värdefull natur och biologisk mångfald i en tid när massutrotning av arter står för dörren. En utbyggd infrastruktur och hållbara transporter från Norrbottniabanan i norr till nya stambanor för höghastighetståg i söder.

För ett land som håller ihop. För utveckling och jobb i landsbygderna och i städerna. Ett land som visar solidaritet mellan människor.

Nu behöver vi hitta samsyn med partier som delar samma värderingar som vi. Det gör Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Vi vill alla stoppa klimatförändringarna, värna vårt öppna samhälle och bygga ett jämställt Sverige.

Vi i Miljöpartiet vill att Sverige ska vara en stark röst på klimattoppmötet i Glasgow, att det historiska 40-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor som jämställdhetsminister Märta Stenevi lanserat ska bli verklighet, att biståndet ska säkras på 1 procent av BNI och att Sverige får en grön återstart efter pandemin.

Annons

Annons

Vi i Miljöpartiet vill värna demokratiska fri- och rättigheter, ett oberoende public service, fria medier i hela Sverige, fri kultur.

Miljöpartiet vill öka jämställdheten, inte backa tillbaka. Vi vill stärka hbtqi-personers rättigheter och andra minoriteters rättigheter.

Miljöpartiet vill ha en regering som fortsätter att förhandla fram en offensiv klimatagenda i EU. Och Miljöpartiet vill förverkliga den här regeringens vision om att bli världens första fossilfria välfärdsland.

Det kommer vi att stå för i kommande förhandlingar och när vi går till val nästa gång. Oavsett när nästa val blir.

Annika Hirvonen (MP) riksdagsledamot och gruppledare

Camilla Hansén (MP) riksdagsledamot

Katrin Wissing (MP) partisekreterare

Anton Nordqvist (MP) distriktsordförande Jämtland Härjedalen

Karin Thomasson (MP) regionråd Jämtland Härjedalen

Florian Stamm (MP) gruppledare Östersund

Jan Runsten (MP) gruppledare Krokom

Elon Wissing (MP) gruppledare Åre

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy