Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Silverklo (C): Misstroendevotum ska inte användas som utpressningsmedel

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Riksdagens skarpaste vapen, ett misstroendevotum, är inte tänkt att användas som ett utpressningsmedel för att stoppa enskilda sakfrågor. Allra minst när förslaget inte ens är lagt på riksdagens bord.

Det här snurriga fallet som utgör den senaste veckans händelser är ännu märkligare. Två av fyra partier som valde att rösta bort regeringen tycker att det ännu inte lagda förslaget är bra i grunden. En sådan här situation hade undvikits om det inte handlat om spelteori och teater. Vårt land behöver ansvarstagande människor som med eller utan pandemi är den vuxne i rummet. Då röstar man inte bort en regering utan att ha ett stabilt alternativ.

Sedan 1917 har vi haft 26 minoritetsregeringar och 8 majoritetsregeringar i Sverige. Det är en tradition som har styrkor och svagheter, men så har vi haft det i över 100 år. Det tillåter en lösning där fler än två partier eller block får plats och det ser jag som något bra. Minoritetsregeringen är tills nu kanske kompromissens bästa vän och det som effektivt fört Sverige fram genom tiden. Alla har behövt ge och ta.

Annons

Annons

Vänsterpartiets agerande nu är inte bara förkastligt, utan kommer att sätta en standard som i praktiken kan innebära slutet för Sveriges nuvarande styrelseskick. Att förvanska ett förslag, som förvisso har stort stöd i riksdagen, men som ännu inte är lagt (i mars nästa år skulle proposition kunna läggas), är inte vad man ska förvänta sig av folkvalda i Sveriges högsta beslutande församling.

När vänstern tryckte på den gula knappen i början av 2019, precis som C och L gjorde, var januariavtalets innehåll fastslaget. Det fanns äntligen en ”största minoritetskonstellation” som kunde få igenom sin budget, om alla följde den praxis som gällde. Att fälla en regering på grund av en enskild sakfråga för att man har lämnats utan inflytande, är inte att visa ryggrad. Det är totalt oansvarigt och har passerat anständighetens gräns.

Min övertygelse är att den senaste veckans utveckling varken är bra för demokratin, tilliten till politiker, våra institutioner eller ens bra i sak. Jag hoppas fortfarande att alla partier tar sig en funderare på hur Sverige ska kunna styras efter den här omröstningen. Frågan är betydligt mer allvarlig än lögner eller missuppfattningar kring ett ännu icke lagt sakförslag.

Jag tror att många håller med Annie Lööf om att Sverige behöver en regering som inte är beroende av ytterkanternas humörsvängningar. Före politiskt spel behöver fler partier sätta sakpolitik, ansvar för Sverige och lösningar för människors vardag.

Blir det ett extra val är vi som parti redo att möta väljarna, men bäst för Sverige är en snabbfotad lösning, så vi har styrkraft som nation genom pandemins slutskede.

Tom Silverklo (C) regionråd och ordförande Centerpartiet Östersund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan