Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVårdkrisen i Jämtland och Härjedalen

Hans Lindeberg
Hans Lindeberg: Mona och Göte berättar vad vårdkrisen verkligen handlar om

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

"Man ska vara så duktig och tänka att det kunde ha varit värre. Jag har inte cancer eller ALS, men jag gråter av smärta" berättade Mona Forsgren Glansberg i en intervju med ÖP:s reporter Maria Lindholm.

"Så länge jag bara sitter i en fåtölj går det väl någorlunda. Men jag kan inte bara sitta" förklarade Göte Jönsson hemma på gården i Norderåsen.

Mona fick nyligen brev från Östersunds sjukhus. I bästa fall kan hon få tid att byta sin andra knäled om ett och ett halvt år.

I april fick han löfte om en en ny operation

Göte har redan bytt en höftled. I april fick han löfte om en en ny operation som det sannolikt kommer ta lång tid innan det infrias.

Problemen inom länets sjukvård har beskrivits i mängder av artiklar. Om regionens miljardunderskott, brist på personal, sjuksköterskor och läkare som säger upp sig i protest. Och hur politiker och chefer försöker lösa problemen.

Annons

Annons

För två veckor sedan rapporterade ÖP om att det under maj månad lämnades in fem anmälningar som beskrev brister på Östersunds sjukhus till arbetsmiljöverket.

Under vår samlingsrubrik Vårdkrisen i Jämtland Härjedalen på op.se finns just nu drygt 100 olika artiklar.

Offer för en form av brottsligt beteende

Mona och Göte var huvudpersoner när ÖP i onsdags avslöjade ett nytt och mycket trist rekord i rapporteringen om sjukvårdskrisen: Operationskön har aldrig varit längre än den är nu.

Över 600 länsbor väntar i ortopedkön. Det saknas både personal och vårdplatser.

Båda är dessutom offer för en form av brottsligt beteende. Inifrån sjukhuset kommer uppgifter om att det inte längre går att leva upp till bestämmelserna i den lagstiftade vårdgarantin.

I teorin ska de kunna få snabbare vård på något annat sjukhus i Sverige, privat eller offentligt, när väntetiden till operation hemma i Jämtland blir för lång. I praktiken visar den rekordlånga kön till operationer i Östersund att systemet inte fungerar.

Annons

Ansvarsutkrävandet när det kommer till brott mot patientlagen

Annons

I vanliga fall leder misstänkta brott till polisutredning och eventuellt åtal. För att någon ska dömas krävs att en åklagare kan bevisa vem som begått brottet och om han eller hon haft uppsåt.

Ansvarsutkrävandet när det kommer till brott mot patientlagen är betydligt svårare än så att fastställa.

Så, som brottsoffer har Göta, Mona eller någon av de andra som väntar i kön inte heller mycket stöd att hämta.

Sitta hemma mer eller mindre orörlig i fåtöljen

I ett massivt nyhetsflöde som det om vårdkrisen kan det vara svårt att hålla fokus på vad det hela handlar om. I grund och botten. Tillslut kanske man rycker på axlarna och tänker, jaja utan att riktigt orka bry sig längre.

Att det är kris inom sjukvården blir som en del av tidens gång. Ett accepterbart faktum.

Under tiden fortsätter Göte sitta hemma mer eller mindre orörlig i fåtöljen och Mona kämpar för åtminstone att klara sin korta promenad runt Badhusparken i Östersund.

Väntan på hjälp ser bara ut att bli längre.

De beskriver vad som är kärnan i vårdkrisen. De kan inte sluta bry sig om sin smärta.

Just därför är ÖP:s intervjuer med Mona och Göte avgörande journalistik. De säger vad krisen egentligen handlar om.

Läs mer

Hans Lindeberg: Nu får vi 60 plussare skärpa till oss och ta våra sprutor

Annons

Hans Lindeberg: Samuelsson fick en kompis i försöken att visa på idrottens hycklande

Annons

Hans Lindeberg: Brottsjournalistik är inget ”billigt sätt att ta vara på allt polisen stöter på” utan det svåraste vi gör

ÖP:s förstasida i onsdags

Annons

Annons

Till toppen av sidan