Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Jämtlands landsbygd riskerar att aldrig nå regeringens bredbandsmål

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Regeringens bredbandsmål för 2020 var att 95 procent av de svenska hushållen skulle ha tillgång till snabbt bredband. Det missades grovt och värst var det på landsbygden.

Enligt Post- och telestyrelsens kartläggning har Jämtlands landsbygd enbart 47 procent snabbt bredband. Myndighetens siffror visar det vi länge anat – landsbygden har blivit Sveriges digitala b-lag.

I vår nya rapport visas allvaret ännu tydligare. Inte nog med att Jämtlands landsbygd inte ens var nära att nå regeringens bredbandsmål, enligt våra beräkningar kommer man aldrig göra det om inte kraftfulla åtgärder görs.

För det första behövs investeringar i form av stödmedel, vilket i sin tur skapar förutsättningar för marknadsaktörer att fortsätta satsa miljardbelopp.

Annons

Enligt Post- och telestyrelsens uppföljning av regeringens bredbandsstrategi, drog två av tre av de största aktörerna ner sina investeringar. Telia minskade med 24 procent och stadsnäten med ungefär lika mycket. Den tredje, IP-Only, ökade förvisso investeringen och byggde mer än någonsin men även här syns allt svårare utmaningar i många områden.

Annons

Om stödmedelsnivåerna ökar kan dessa marknadsaktörer investera mer. Nu krävs samarbete. Både marknadsaktören och politikern måste ta sitt ansvar för att vi någonsin ska nå regeringens eget bredbandsmål och uppfylla deras strategi om hållbar utveckling i hela landet.

För det andra måste vi se på stödmedel för vad det egentligen är – en investering som kommer betalas mångfalt tillbaka. Förutom tillgång till framtidens samhällsservice visar beräkningar att bredbandsutbyggnaden skapar tiotusentals arbeten samtidigt som skatteintäkterna ökar med 11 miljarder kronor. Stödmedel till fiberutbyggnaden är en plusaffär hur man än räknar.

För det tredje måste vi förändra vår syn på infrastruktur och göra prioriteringar utifrån dagens och morgondagens krav. När man läser om regeringens olika miljardsatsningar kan man inte undgå att undra om regeringen i själva verket har en gammaldags syn på infrastruktur.

I ena stunden ger man 799 miljarder till vägar, för att i nästa göra en ”storsatsning” om 2,85 miljarder på en bredbandsutbyggnad som redan i dag är en samhällsviktig infrastruktur, och ännu mer så i framtiden. Ledsen, men detta känns inte 2021, regeringen. 

Oavsett hur man ser på saken kan man inte komma från att bredbandsutbyggnaden är en överlevnadsfråga för landsbygden. Vi vägrar medverka till att bostadsadressen bestämmer vilka möjligheter man har.

Terese Bengard, verksamhetschef riksorganisationen Hela Sverige ska Leva

Fredrik Borg, affärsområdeschef konsument, IP-Only

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan