Annons

Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Debatt: C: I Härjedalen finns gott om plats för Försäkringskassans kontor

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anders Häggkvist (C).

Annons

Öppet brev till Försäkringskassan

Försäkringskassan dammsuger marknaden för att tillsätta 150 nya tjänster i Östersund.

Jag förstår att det inte är enkelt att hitta nya medarbetare kring Östersund, som glädjande nog befinner sig i en stark expansiv tillväxtfas.

Vi har under pandemin lärt oss att arbeta på distans – så vänd på kuttingen och låt medarbetarna jobba på landsbygden och serva både stad och land.

Annons

Annons

I Härjedalen har vi gott om plats, både i kommunens egna och andra fastighetsägares lokaler. Här finns kontorshubbar för att kunna jobba tillsammans med andra och mark för nya lokaler och boende.

På köpet får medarbetarna och deras familjer en fantastisk livskvalitet med rymlig bostad, skolor och föreningsliv utan långa köer. I Härjedalen kan eleverna sätta på sig skidorna på skolgården och ta sig direkt ut i skidspåret.

Vi noterar med glädje att många människor, både med och utan anknytning till Härjedalen, vill flytta hit. Livskvalitet och trygghet är de främsta skälen för denna Härjedalslängtan.

Under lång tid har Härjedalens största exportvara varit utbildade ungdomar. Många av dem har bred erfarenhet och en längtan hem, ”bara det fanns jobb” som man är utbildad till.

För kommuner som Härjedalen skulle fler jobb som kräver högskoleutbildning skapa positiva spiraler för samhällsutvecklingen; en pusselbit som tyvärr saknas eftersom staten fortfarande tänker omodernt och är låsta i en gammeldags centraliseringstanke.

Tänk om offentliga aktörer skulle visa att de med skyltar och arbetstillfällen på riktigt tror på och vill verka på landsbygden. Det skulle vara till stor hjälp för arbetsgivare på mindre orter och där största hindret för en flytt många gånger är att hitta jobb till medflyttande.

Annons

För runt tio år sedan fanns långtgående planer på att Försäkringskassan skulle etablera kontor i Härjedalen och Strömsund. Tyvärr strandade det på grund av olika chefsviljor i tjänstemannaledet och de nya arbetstillfällena hamnade inte här.

Nu är det dags – tveka inte igen. Ta chansen att hitta en modern lösning som både stad, land och folk mår bra av.

Anders Häggkvist (C) vice kommunalråd Härjedalens kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan