Annons

Annons

Annons

Planerna för nya Busstorget skrotas

Debatt
Debatt: Dags för Diös att bemöta kritiken mot torget

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Denny Calvo

Annons

Planerna på omstöpningen av Gustav III:s torg har väckt mycket debatt.  Något fattas dock. Det är dags för Diös att bemöta kritiken mot byggnadernas storlek och den totala omformningen av torget.

Hur ser man på den unikt stora opinionen mot deras planer? Hur känns det att gå vidare helt enligt plan trots att både professionella och vanligt folk uttrycker så många väl underbyggda och engagerade argument mot deras planer? Vad tycker Östersundssonen Bob Persson som har en stor aktiepost i Diös och dessutom är styrelseordförande i företaget? Han och hans Diös kommer att genomföra en oåterkallelig omstöpning av centrala Östersund som får konsekvenser för all framtid.

Politikerna gillar det Diös planerar, en del östersundare med såklart och uppenbarligen även vår purfärska landshövding som till och med kör över sina egna sakkunniga tjänstemän, men oerhört många är upprörda, ledsna och arga. Östersund är ju vår stad, vår plats på jorden, även om vi bara är vanliga medborgare som inte äger ett stort fastighetsbolag. Det enda som hittills kommit fram från Diös är att det tydligen finns ett skriande behov av kontorsplatser och att man vill vara med och utveckla staden. 

Annons

Annons

I ett debattinlägg i LT den 3 juni säger Diös att man vill göra Östersund till ”en av Sveriges mest inspirerande städer” och hävdar att Östersund ”med sin självklara skönhet” lockar till sig investerare. 

Hur bidrar Diös planer för torget till detta? På vilket sätt är ett högt hotell, kontorsplatser och 100 bostäder på ett historiskt torg rätt väg att nå dit? Att torget till viss del är ett sorgebarn idag borde inte ge Diös carte blanche att bygga som man vill. Det står inte mellan att behålla torget i nuvarande form eller att helt fylla upp det med sexvåningshus. Det finns alternativ, men de synpunkterna har tagits inga eller ringa hänsyn till.

Diös skriver vidare i sitt svar i LT från den 3 juni att de vill ”skapa ett nytt stadskvarter genom att utveckla Gustav III:s torg och göra torget tillgängligt…för oss alla”, en plats ”där människor vill vara dygnets alla timmar”. Detta kan dock inte gälla Gustav III:s torg och vanliga medborgare i staden. Bostäderna, kontoren och hotellrummen är enbart avsedda för dem som hyr in sig där och är därför inte längre en publik plats. Det enda vi andra får är en genomfartsyta som binder ihop Artillerigatan med Kyrkgatan. Att sen kalla dessa bebyggda kvarter, med enbart en rest kvar av en öppen yta, för ett torg är som det Orwellska nyspråket där krig blev fred.

Anita Roos, Östersund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan