Annons

Annons

Annons

Planerna för nya Busstorget skrotas

Insändare
Debatt: Svar: Kommunen kan inte släppa ansvaret och låta bygga höga hotell på det ena av stadens två torg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Heta diskussioner pågår om framtiden för busstorget i Östersund.

Bild: Jeanette Fundin

Annons

Svar på Anita Roos debattartikel angående G III:s torg: Debatt: Dags för Diös att bemöta kritiken mot torget

Så bra skrivet, Anita Roos! Att följa tiden, och beakta nya förutsättningar och insikter är en uppmaning till kommunplanerarna. Varför förvånas beslutsfattarna över det massiva folkmotståndets syn på detta torgbeslut mot folkets vilja? Att med berått mod förstöra stadsbilden genom att sälja vårt torg till Diös, då alternativa lösningar av torgytan kan erbjudas, med så långt möjligt bevarad utsikt.

Invånarna vill behålla sina två större torg från stadens tillkomst och som tillhör den centrala stadsplaneringen, från den tid när staden byggdes. Men det är inte enbart dags för Diös att förklara. Det är dags även för kommunens politiker, och huvudansvariga tjänstemän, som är satta att bevaka medborgarnas intressen, att bemöta och backa en del, innan det oåterkalleligen är för sent.

Annons

Annons

Kommunen som markägare och företrädare för invånarna kan inte släppa ansvaret och låta bygga höga hotell på det ena av stadens två torg.

Den ansvarar inför invånarna för den framtida utformningen av regionens centrala mötesplats, men i dag finns ingen uttalad tanke på följderna för hela regionen.

Medborgarna har i stor utsträckning protesterat. Vi som gör det tvivlar starkt på att det behövs en stor utbyggnad av kontorslokaler på bekostnad av stadsbildaren Gustav III:s torg, i centrala Östersund. Däremot skulle mycket väl nya parkeringsutrymmen centralt kunna skapas under torget.

Tänk om – och utveckla detta torg till en trevlig och grön mötesplats. Under pandemin har många prövat på att jobba hemifrån, vilket har fått till följd att människor tänker om, när de inser fördelarna med flexibilitet vad gäller lokaler. Man jobbar gärna hemifrån och inser att arbetssituationen kan förändras, och att man inte längre behöver utnyttja lika stora lokaler som förr. Ett mer rationellt utnyttjande av rumsyta med gemensamma lokaler innebär minskad rumsyta, fler företag samarbetar i gemensamma mötesrum.

Samarbetet kan öka då olika företag kan använda gemensamma lokaler som periodvis stått rätt tomma trots dyr hyra.

Varför då bebygga ett torg med ett sexvåningars hotell/kontorslokaler? Inga förändringar eller beslut borde ske innan kommunen har utrett och beslutat om hela flödet av gemensamma allmänna trafiklösningar i hela regionen – med flexibilitet och nytänkande. Östersund är enda staden i regionen och ligger centralt mitt i – övriga kommuner bör få tycka till om kommunikationerna i den enda staden. 

Birgit Eriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan