Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hammerdal

Minnesord: Ove Sundin, Hammerdal

Annons

Ove Sundin, en minnesvärd musikant och vän, en sann dansbandsmusiker och duktig kompositör inom gammeldansen har plötsligt lämnat jordelivet. Han blev 71 år.

Jag har fina minnesbilder från den tidsperiod i början av 1970-talet då han tillsammans med sina Hammerdalsmusikanter ingick i Oves orkester. Orkestern upphörde under 1972 och Ove värvades till nybildade Rogers kvartett som sedan dess roat danspubliken ända fram till år 1989. En intensiv period på dansbanor runt hela landet.

Annons

Annons

Ove växte upp i byn Fagerland där också hans kusin Nestor Persson spelade dragspel. De två satte en mycket speciell prägel på hur dragspelstonerna skulle utformas. Oves förebild när det gäller gammeldanstakterna gick osökt till hans store idol Folke Lindqvist. Under ”Rogersepoken” finns en hel del minnesrika skeenden som utgivningen av den vinylskiva där Oves egna gammeldanskompositioner fanns med.

Vid en kompositionstävling i Stöde vann Ove första priset med snoan ”Slungan”. Han uppmärksammades på riksnivå då Gnesta-Kalle gjorde program med orkestern på anrika Mälarsalen i Stockholm. Rogers orkester var en typisk ”mogenorkester” som vid den tidsepoken ofta engagerades för modern som gammeldansrepertoar.

Under de sista åren medverkade han med sitt dragspel tillsammans med fiolisten Lars-Håkan Eriksson vid spelningar bland annat på äldreboendet Åshamra i Hammerdal och musikkaféer.

Han hade ett genuint motorintresse dessutom, körde också skogsmaskin sedan dansbandsrepoken klingat av.

Mina tankar går i dag till hans familj i Hammerdal i första hand. Minnesbilderna från hans glädjefyllda dragspelstoner från dansbanescenerna kommer sent att förblekna.

Vännen Åke Bengtzon

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy