Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hoting

Minnesord: Erik-Otto Jansson, Hoting

Annons

Den 12 februari 1929 föddes Erik-Otto Jansson i ett enkelt men kärleksfullt hem i Hoting.

Han var det första barnet i familjen och 1933 föddes lillasystern Anita. 1937 avled systern, detta påverkade den då åttaårige Erik-Otto starkt och lade förmodligen grunden till hans närmast oändliga omsorg för sina nära och kära. 1945 föddes hans andra lillasyster Hervor som kom att stå sin storebror nära genom hela livet.

Annons

Annons

1941 befann sig världen i krig och vid den tiden fick många barn träda in i vuxenlivet tidigt. Så även Erik-Otto, som efter sex år i folkskola fick börja arbeta för att bidra till hushållets försörjning. Ett av hans första arbeten bestod i att hugga gengasved på vilken efterfrågan var stor under krigsåren.

Motorer och teknik var ett av Erik-Ottos största intressen och efter avslutad värnplikt var det vid olika verkstäder som han kom att arbeta under hela sitt yrkesverksamma liv. Från början av 1960-talet fram till pensioneringen 1989 arbetade han vid Vägverkets verkstad i Hoting.

1954 mötte Erik-Otto kärleken i Gullan Alfredsson från Svanabyn i Västerbotten, en kärlek som kom att bestå under återstoden av hans liv. 1957 köpte de sitt gemensamma hem i Hoting där de kom att bo kvar ända tills åldern tog ut sin rätt och paret flyttade till ett äldreboende i Strömsund.

1970 föddes sonen Hans-Erik som kom att bli Erik-Ottos och Gullans enda barn.

När Erik-Otto var 12 år fick han ett dragspel av sina morbröder. Med åren växte färdigheterna och under 1940- och 50-talen spelade han upp till dans vid diverse festligheter. Kärleken till musiken var ständigt närvarande. I början av 80-talet tog Erik-Ottos publika uppträdanden fart igen och hans taktfasta gammaldans, svängiga evergreens och dansbandsmusik spred glädje runt om i bygderna tills han var över åttio år fyllda.

Annons

Utöver teknik och musik var sportfiske ett stort intresse och ett nästintill oändligt antal fiskeutflykter tillsammans med familjen ägde rum under årens lopp.

Annons

1997 blev Erik-Otto farfar för första gången och under de följande åren kom ytterligare barnbarn till hans stora glädje. Med stor inlevelse och humor lästes mängder av sagor och som farfar kom han att bli mycket viktig under sina barnbarns uppväxt.

Natten den 23 juli 2021 tog Erik-Ottos livsresa slut, en älskad livskamrat, far, farfar, bror och svärfar har gått ur tiden.

Sonen Hans-Erik och systern Hervor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy