Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Minnesord: Birgitta Öhr, Kalmar

Förre folkhögskolläraren Birgitta Öhr, Kalmar, har avlidit 88 år gammal.

Annons

Hon var född i Ö. Bondetorp i Madesjö socken 1933. Som ung flyttade hon till Jönköping där hon tog anställning på sjukhuset som vårdbiträde. Efter kort tid där blev hon elev vid Ölands folkhögskola, flyttade till Lund, tog studenten vid ”Spyken” och fortsatte studier i biologi och geografi vid universitetet.

Efter en kort tid som lärare vid Ölands folkhögskola tog hon anställning som lärare vid Hållands folkhögskola (numera Åredalens folkhögskola), från 1961 till pensioneringen. Birgitta var kyrkligt engagerad och var också kyrkvärd, hade förtroendeuppdrag i Undersåkers församling och efter pensioneringen i Frösö församling. Birgitta hade också uppdrag på stiftsnivå. Hon var också medlem i EFS lokala missionsförening i Undersåker. Birgitta var också politiskt engagerad i centerpartiet.

Annons

Annons

Större delen av livet var Birgitta lärare på folkhögskola i biologi och geografi. Hon var en mycket god pedagog, hade ofta exkursioner i den västjämtska fjällmiljön. Birgitta Öhr var engagerad och engagerande i sitt läraruppdrag. Uppskattad och omtyckt i sin bildningsgärning. Hon var saklig i sin framställningskonst och visade ett levande naturintresse som smittade av sig.

Birgitta bars av sin kristna tro som visade sig i handling på olika sätt i hennes kontakt med medmänniskor. Hon hade en förmåga att glömma sig själv i tjänst för andra. Hon stödde ekonomiskt hjälporganisationer av olika slag som Läkare utan gränser, Röda korset, diabetesföreningar och kristen verksamhet. Efter flytten till Kalmar blev hon hemmahörande i S:ta Birgittas församling vars kyrkoförening hon bistod ekonomiskt.

Birgitta sörjes närmast av sina två barn och barnbarn och f.d. make och av övrig släkt och en stor vänkrets.

Familjen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy