Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Minnesord: Jan Johnsen, Östersund och Anviken

Jan föddes i Trondheim den 10 maj 1931, döptes i Nidaros domkirke. Familjen bestod av mamma Jenny Dahlberg, storebror Rolf och de yngre syskonen Olav, Jorunn och Lillian. De bodde i ett tvåfamiljshus i Stokkhaugen. Mor tog ensam hand om alla fem barnen.

Annons

Mor blev kräftsjuk och när hon avled sent 1939 kom bröderna Jan och Olav till Frelsearmens barnehjem. Systrarna blev placerade hos en faster och en skogsforvaltarfamilj. Brodern Rolf gick till sjöss för egen försörjning. Jan och Olav kom till fosterhem på gården Rundhaugen, Kråkmo, Leksviks kommune lite före jul 1940.

Fosterföräldrarna Helene och Hagbert Lyng kallades mutter och fatter. På gården fanns fem egna barn, äldre än pojkarna. Pojkarna fick delta i arbetet på gården med djur, grödor och vattenpumpning. Arbetet tog mycket tid, men som belöning fanns fiske, simning, hästar att rida på och skidåkning. I bygden ordnades julfester, skid- och skyttetävlingar.

Vid pingst pratade Jan ofta om hur tyskarna kom till byn och tog Helene, Hagbert och sonen Björn tillfånga (Falstad respektive Grini år 1943). Man hade tagit hand om en polsk rymling, som visades vara tysk agent. Döttrarna i familjen kom hem och övertog ansvaret för gården och fosterbröderna tills föräldrarna kom tillbaka efter kriget.

Annons

Annons

Björn Lyng startade industriverksamhet med hjälp av kvarnstenskraft i älven. Jan jobbade där runt konfirmationsåldern och även senare perioder.

Jan gjorde sin rekrytutbildning på Jörstadmoen. Han var gränsvakt mot Ryssland vid Kirkenäs 1951-1952. Detta gav stora möjligheter till skidåkning och jakt.

Ca 1953 drog Jan till Jämtland och Hammarstrand som timmerhuggare. Jobbade bland annat åt Wifstavarfs AB med maskinbarkning och huggning (1961-1964).

Hösten 1964 flyttade Jan till Östersund till Gerda Olofsson och hennes söner Rolf, Leif och Ulf. De hade gemensamt intresse för friluftsliv och fiske. Många var turerna till fjälls, fiskesjön eller på skidor över Storsjöns is till mormor och morfar i Herke på Frösön.

Jan arbetade hos Kolbolaget och kom därefter som lagerförman till Nyströms Kakelaffär AB, där han blev kvar som uppskattad medarbetare fram till pensionen.

1973 påbörjades bygget av fritidshuset i Anviken som blev hela familjens och vänners samlingspunkt, med fiske, bad, båtturer, skidåkning med sönerna med familj. Jan pratade gärna om barnbarnen. Han hade stort intresse för odling med vackra rabatter och trädgård.

Från Norge kom Rolf med fru Rut och Olav med sin Hildur med familj till den gästfria familjen och många var släktbesöken hem till Norge.

I Anviken fanns även många av Jans grannar och jaktkamrater som förgyllde hans tid.

Annons

Som 75-åring var hans stora intresse fortfarande jakt och fiske. Många turer gjordes tillsammans med jaktvännen Magnus på ripjakt, bland annat i Oldenfjällen. Idrott var ett annat stort intresse. Tävlingar på skidor och friidrott följdes på tv. Stolt när de norske vann.

Annons

När Gerda gick bort 2003 bosatte Jan sig i stugan i Anviken tillsammans med hunden Ray och katterna Gråpuss och Svartepuss.

Några år senare fick Jan även sällskap av vännen Aina och fick ytterligare en stor familj på köpet. Aina fick lära sig fiska, lägga nät, gå i oländig terräng i fjällen. Rensa ogräs, odla, plocka bär, träffa grannar och släkt. Ett bra liv. De fyra sista åren bodde Jan vintertid i Ainas hus i Östersund.

Efter en tids sjukdom somnade Jan lugnt och stilla in den 1 augusti med min hand i sin.

Aina

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy