Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Debatt
Debatt: Vänstern i Svenska kyrkan: Kräv amnesti för de asylsökande afghanerna i Sverige

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Det svårt att förstå hur 40 år av krig påverkar ett land och dess människor. Nu riskerar Afghanistan att åter bli en bas för terrorism. Miljontals har redan lämnat landet, tusentals försöker hitta skydd och en väg undan talibanernas styre.

Både Ryssland och USA har försökt kontrollera landet men båda har fått lämna landet utan någon lösning. Det är ännu för tidigt att förutse effekterna av det tillbakadragande som USA och västländerna gjort och vilka maktintressen som kommer att träda fram och stödja en talibanstyrd regering.

Det vi vet med säkerhet är att det är det afghanska folket som får betala med sina liv och med sitt blod. Vi som har afghanska vänner ser hur noga de följer utvecklingen. Vi hör hur deras familjer är instängda i sina hus och kämpar för att överleva. Ingen vet vad som ska hända dem, om de kan ta sig till säkrare områden...om det kommer att finnas några säkra områden alls i framtiden. Kvinnosynen och den medeltida rättsskipningen är omöjlig att förstå.

Annons

Annons

Vi hör om förhållanden som varje försvarare av mänskliga rättigheter inte kan acceptera. I svensk politik pågår samtidigt en diskussion om hur man ska kunna begränsa antalet asylsökande. Vi ser hur svensk politik alltmer kännetecknas av en nationalistisk agenda som ställs mot internationellt samarbete, solidaritet och omtanke. Den tidigare politiken med en reglerad invandring med behållen respekt för asylrätten prövas därför i grunden.

Svenska Kyrkan har sedan länge varit en kraftfull försvarare av asylrätten och nu behöver Kyrkans röst bli ännu högre och tydligare. Jag är stolt över det arbete som våra församlingar runt om i landet har gjort för flyktingar som har behövt en öppen gemenskap och att finna en trygg väg in i samhället.

Det enda rimliga är att kräva en amnesti och ge arbets- och uppehållstillstånd för asylsökande som bor i Sverige. Det finns en anständighetsgräns för hur man ska respektera människors grundläggande rättigheter. Den gränser är nådd nu.

Den 19 september är det Kyrkoval. Vi uppmanar alla medlemmar i Svenska kyrkan att gå till valurnorna och lägga sin röst på ett alternativ som inte ger främlingsfientligheten något utrymme.

Brith Fäldt, kandidat till Kyrkomötet för Vänstern i Svenska Kyrkan i Luleå Stift

Annons

För Vänstern i Svenska Kyrkan i Härnösands stift:

Marie Svensson, kandidat till Krokoms pastorat

Helena Åsasdotter Nord, kandidat till Sydöstra

Jämtlands pastorat Catarina Antán, kandidat till

Sydöstra Jämtlands pastorat

Christina Mellberg, kandidat till Östersunds församling

Sonny Hoffman, kandidat till Östersunds församling

Mona Olofsson, kandidat till Strömsunds pastorat

Jeanette Ek, kandidat till Härjedalens pastorat

Annons

Annons

Till toppen av sidan